Instellingen

Lokale partij Noordwijk wil met 80 mensen op de lijst

NOORDWIJK - De lokale politieke partij Puur Noordwijk gaat aan minister Ronald Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken vragen of zij met een lijst van 80 kandidaten aan de gemeenteraadsverkiezingen mag meedoen. Daarvoor is een ontheffing nodig, want vooralsnog mogen er niet meer dan 50 kandidaten op een lijst in Noordwijk.

Puur Noordwijk is de grootste partij in de gemeenteraad van Noordwijk, met 7 van de 21 zetels. ‘Er zijn zoveel sympathisanten en mensen die mee wilde helpen met de campagne dat we een lijst met 80 plaatsen nodig hebben om iedereen een plekje te geven’, zegt partijvoorzitter Rob Duijndam.

Daarnaast is een grote lijst electoraal aantrekkelijk. ‘Waarschijnlijk kennen 80 mensen meer Noordwijkers dan 50 mensen. Ook op niet-verkiesbare plekken komen veel stemmen terecht.’ Kitesurfer Kevin Langeree, een bekendheid in Noordwijk, staat bijvoorbeeld weer op de kieslijst van Puur Noordwijk, net als in 2010. ‘Maar hij heeft wel duidelijk laten weten dat hij dat puur doet als sympathisant, en dat hij niet de ambitie heeft om echt de raad in te gaan. Het moet geen kiezersbedrog worden’, aldus Duijndam.

Een derde van het aantal zetels

Volgens de kieswet mogen partijen die meer dan 15 zetels hebben in een gemeenteraad meedoen aan de verkiezingen met een lijst waarop maximaal 80 kandidaten staan. In grote gemeenten als Den Haag, waar de raad uit 45 zetels bestaat, zou het in theorie kunnen dat partijen meer dan een derde van de zetels halen.

In Noordwijk, met 21 zetels, is het praktisch ondenkbaar dat een partij 16 zetels haalt. ‘Maar Puur Noordwijk heeft nu wel 7 zetels in de raad, dus ook een derde. Wij zouden daarom ook 80 kandidaten op de lijst moeten mogen’, zegt de voorzitter.

Rob Duijndam klimt donderdagavond in de pen om ontheffing aan minister Plasterk te vragen.