Hart- en vaatpatiënten belonen ziekenhuizen met keurmerk

DEN HAAG - De Hart & Vaatgroep heeft dit jaar negen ziekenhuizen in Zuid-Holland-Noord beloond met het Vaatkeurmerk. Het gaat om Medisch Centrum Haaglanden, het Bronovo en het Haga in Den Haag, het Leids Universitair Medisch Centrum en het Diaconessenhuis in Leiden, het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda, het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer, Reinier de Graaf in Delft en het Rijnland Ziekenhuis in Leiderdorp.
De Hart & Vaatgroep is een patiëntenvereniging voor mensen met een hart- of vaatziekte. Voor het Vaatkeurmerk moeten de ziekenhuizen voldoen aan de kwaliteitscriteria, die de vereniging heeft opgesteld in overleg met beroepsgroepen van vaatchirurgen, interventieradiologen, vasculair internisten en vaatverpleegkundigen. En het ziekenhuis moet specifieke behandelingen aanbieden, zoals looptraining, cardiovasculair risicomanagement, dotterbehandeling, de nieuwste operatietechnieken en het geven van schriftelijke informatie.
Acht van de negen genoemde ziekenhuizen kregen een 'zelfstandig keurmerk'. Het Diaconessenhuis Leiden haalde een 'samenwerkingskeurmerk'.
Nederland telt zo'n één miljoen mensen met een hart- en vaataandoening. Dit leidt tot ongeveer 42 duizend sterfgevallen per jaar.