Instellingen

Basisschool Zoetermeer deelt Gouden wc-borstel uit

ZOETERMEER - Druppels op de bril, zure luchtjes en een plakkende wasbak. Vieze toiletten: daar zit niemand op te wachten. Op basisschool Da Vinci in Zoetermeer hebben ze hier wat op gevonden.

De school laat klassen in een wedstrijd strijden om de Gouden wc-borstel. Elke klas heeft een eigen toilet gekregen. Die mogen ze versieren en moeten ze schoonhouden.

‘Wij hebben een jungle-wc’, vertelt een leerling uit groep 5. ‘Heel de klas vindt hem super mooi.’  De Gouden wc-borstel is een wisseltrofee. Elke maand gaat hij naar de klas met de mooiste en schoonste wc.

Vieze wc's zijn een probleem

‘De verkiezing voor de Gouden wc-borstel is ontstaan, omdat onze leerlingenraad het wc-beleid aangescherpt wilde hebben’, zegt leerkracht Miranda van Baaren.

‘Voor veel scholen in Nederland zijn vieze wc’s een probleem.’ Een leerling erkent dat: ‘De grond was nat en er zaten propjes op de muur van wc-papier.’ Leerkracht Van Baaren geeft aan daar iets aan willen te doen.

Druppels afvegen

Naast de Gouden wc-borstelwedstrijd moeten leskisten en hygiënelessen ervoor zorgen dat leerlingen de wc netjes houden.

Een jongen uit groep 8 legt uit wat ze geleerd hebben: ‘Eerst trek je de wc door. En als er druppels op de bril zitten, dan veeg je dat met een wc-papiertje eraf’.

De winnaar van deze maand is groep 5. De Gouden wc-borstel heeft een mooi plekje naast hun toilet gekregen.