Instellingen

Apple verbiedt kerstboom in Haagse Passage

kerstboom haagse passage apple
kerstboom haagse passage apple

REGIO - Foto: Roel WijnantsDEN HAAG - Winkeliers in de Passage in Den Haag zijn zeer ontevreden met het verdwijnen van de iconische kerstboom. De kerstboom stond ruim vijftien jaar lang tijdens de Kerst in de Passage. Er komt een nieuwe Apple-winkel, en Apple bedong in de huurovereenkomst dat de ruim vijftien meter hoge kerstboom niet meer geplaatst mocht worden, omdat deze het zicht op de winkel zou belemmeren.

Zo vindt A. Akkerman, eigenaar van vulpenspeciaalzaak P.W. Akkerman, het 'onwerkelijk' dat Apple zo veel af kan dwingen. 'Ik vind het nergens op slaan. De Apple-winkel is er nog niet eens, maar ze maken nu al de dienst uit. Voor je het weet, bepaalt Apple binnenkort ook wanneer de winkels in de Passage open moeten gaan', aldus Akkerman.

Arnold Muijser van DOK Cookware sluit zich bij Akkerman aan en voegt eraan toe dat de kerstboom niet alleen voor de klanten en omstanders is, maar ook voor de winkeliers. 'De kerstboom maakt al ruim vijftien jaar deel uit van de Passage en wordt ons plotseling ontnomen. De kerstboom is gewoon een stukje Den Haag',zegt Muijser.

'De Apple valt ver van de boom'

De Haagse politiek buigt zich ook over de kwestie: gemeenteraadslid Richard de Mos heeft schriftelijke vragen gesteld. De Mos is van mening dat het gesprek met Apple moet worden hervat en dat de kerstboom gewoon weer op z'n oude vertrouwde plek in de Passage moet staan. De kerstboom in de Passage is een Haagse traditie en mag niet verdwijnen. De komst van een nieuwe Apple-winkel is natuurlijk een verrijking; zeker voor de Haagse economie, maar dit moet niet ten koste van onze stadscultuur gaan. Ik dacht eigenlijk dat Apple geen bezwaar had tegen een kerstboom, maar blijkbaar valt de Apple ver van de boom', aldus De Mos.

De Mos heeft ook vorig jaar schriftelijke vragen gesteld aan de gemeenteraad; dat mocht niet baten.

Passage wordt beter

Een woordvoerder van de Passage vindt het jammer dat het nieuws zo slecht wordt ontvangen. Volgens hem is het juist goed dat de Passage naar vernieuwing streeft. 'De kerstboom is inderdaad een icoon, maar het is juist belangrijk dat de Passage ook echt een kerstgevoel heeft, en dat kan niet alleen met een kerstboom. Vanaf nu wordt het alleen maar beter', aldus de woordvoerder.

Apple zelf was niet bereikbaar voor commentaar.