Instellingen

Hagenaar Bram van Ojik (59) gekozen tot politiek talent van het jaar

Sander Dekker gehandicapt

DEN HAAG - De in Den Haag woonachtige Bram van Ojik (GroenLinks) is gekozen tot politiek talent van het jaar. Dat meldt de NOS zondag. Alleen leden van de parlementaire pers mochten kiezen. Van Ojik is fractievoorzitter van GroenLinks sinds 2012.

Van Ojik is volgens de parlementaire pers 'scherp in het debat' en heeft 'een eigen stijl.' Terwijl hij binnenkwam als een soort tussenpaus is de GroenLinks-leider er in korte tijd in geslaagd de partij weer wat smoel te geven. Bij de verkiezingen van 2012 beleefde GroenLinks een gevoelige nederlaag. Partijleider Jolande Sap legde haar functie daarop neer. Van Ojik werd toen fractievoorzitter.

Bram van Ojik zat in de jaren '90 van de vorige eeuw ook al eens in de Tweede Kamer en is dus geen nieuwkomer in de politiek. Toch is hij een talent, 'omdat hij bezig is met zijn eerste periode als fractievoorzitter', aldus de parlementaire pers.

Sander Dekker op drie

Volgens de parlementaire pers is voormalig wethouder in Den Haag Sander Dekker (VVD) goed voor een derde plaats op de lijst van politieke talenten. Dekker werd bij de start van het tweede kabinet-Rutte staatsecretaris van Onderwijs.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) werd gekozen tot politicus van het jaar. Deze competitie werd georganiseerd door Radio 1. Het tv-programma EenVandaag maakt maandag ook een politicus van het jaar bekend. Die is dan verkozen door het publiek.   

Politieke gebeurtenis van het jaar

De kijkers en luisteraars van de NOS kozen uit een voorgeselecteerde lijst de eed van koning Willem-Alexander, als politieke gebeurtenis van het jaar.