'Bijenmakelaar' moet bijenvolken gaan redden

DEN HAAG - Het gaat niet goed met de bijen en om daar verandering in te brengen, steunt staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) de komst van een bijenmakelaar. Die moet onder meer de kennis van imkers vergroten.
De bijenmakelaar gaat ervoor zorgen dat wetenschappelijke kennis over bijengezondheid bij trainers van cursussen voor imkeropleidingen komt. Ook probeert hij voor elkaar te krijgen dat er in lessen in het groene onderwijs meer aandacht wordt besteed aan bijen, aldus Dijksma.
De bewindsvrouw is bereid de komende 3 jaar de helft van de kosten te betalen (tot hooguit 300.000 euro) van de bijenmakelaar. 'Bijen zijn onmisbaar in onze natuur, voor de bestuiving van onze gewassen en voor de voedselproductie. Samen kunnen we iets betekenen om de bijensterfte een halt toe te roepen', aldus Dijksma.

Geld voor onderzoek

Eerder staken vertegenwoordigers van zo'n 25 organisaties de koppen bijeen voor een gezamenlijk actieprogramma om de bijensterfte aan te pakken. Dijksma geeft de komende vier jaar in totaal 600.000 euro voor onderzoek daarnaar.

'Bijen houden steeds moeilijker'

Jan Willem van Rijn van de Leidse Imkervereniging is blij met het idee van de staatssecretaris. 'Het is absoluut een goed idee. Bijen houden is de laatste jaren veel moeilijker geworden. Goede voorlichting voor bijenhouders en imkers moet dan ook worden aangepakt', stelt van Rijn.
Bijen zijn heel kwetsbaar. ‘In de winter gaan veel meer bijenvolken dood’, gaat Jan Willem van Rijn verder. 'Er is dus echt iets aan de hand. In sommige delen gaat 40 procent van de bijen dood.' De oorzaken lopen uiteen van ziektes, bestrijdingsmiddelen en de terugloop van bloemen.