Instellingen

Experts: sta je auto af bij carjacking

still reconstructie carjacking marcel

DEN HAAG - Ben je de dupe van carjacking? Geef gewoon je auto weg! Dat adviseren bedrijven met privéchauffeurs in Alphen aan den Rijn, Den Haag en Leiden.

Aanleiding is een geval van carjacking in de Betje Wolffstraat, zondag. Daarbij moest iemand onder bedreiging van een vuurwapen de auto afstaan. Later zijn drie verdachten aangehouden.

Randstadvervoer in Den Haag laat weten dat zoiets nooit één van haar chauffeurs is overkomen. ‘In de 20 jaar dat ik in de branche werk, is carjacking nog nooit voorgekomen’, aldus directeur Hans van Rooijen van de chauffeursdienst. ‘Ik geef mijn werknemers het advies de auto af te staan als iemand met een pistool voor hun neus staan.’ Zijn collega van Blue chauffeursdiensten beaamt dat.

Track en Trace

Het bedrijf Bruseco dat directiechauffeurs opleid, laat weten dat er veel aandacht is voor carjacking. ‘Wij adviseren in de opleiding tot chauffeur al in hoofdstuk één om meteen de auto weg te geven. De meeste wagens hebben een ‘track- en tracesysteem. Daarmee kan de auto snel worden opgespoord’, zegt Paul Brussaard van Bruseco.

Brussaard wijst wel op één nadeel van dat systeem. ‘Er zijn verzekeraars die in het weekend niet werken. Het gevolg is dat vaak de auto op zaterdag wordt gestolen en verzekeraars er pas maandag mee aan de slag gaan. Tegen die tijd is de auto allang en breed in Polen. Daardoor is de wagen niet meer traceerbaar.’