Hoe overleef ik het kerstdiner, ondanks een kreng van een schoonmoeder?

kerstdiner aangebrand ovenschaal
kerstdiner aangebrand ovenschaal
DEN HAAG - Nog iets meer dan een week en dan is daar weer het moment waar sommige mensen al weken van wakker liggen: het kerstdiner. Na alle stress rond ‘waar eten we, wanneer en met wie?’, het lastminute boodschappen doen in een overvolle supermarkt, waar je claustrofobisch en agressief van wordt, en het opruimen van het huis inclusief bijbehorende ruzie met je partner, is het dan eindelijk zover… De wijn wordt koud gezet, het vlees komt uit de koelkast en de eerste spanningen zijn al duidelijk voelbaar, nog voordat de voordeurbel is gegaan.
Want waar Kerst volgens de traditie een gezellig familiefeest zou moeten zijn, gaat het er in sommige families toch iets minder sfeervol aan toe.

‘Met bezopen kop er vandoor’

‘Er ontstond aan tafel ruzie’, vertelt Fred*. ‘Mijn schoonvader is toen boos opgestapt en van het kerstdiner vertrokken, om met een dronken kop in zijn auto te stappen ‘. Dat klinkt niet echt als een gezellig kerstdiner, al liep het wel goed af. ‘Gelukkig heeft hij niks of niemand geraakt. Maar we hebben hem die avond niet meer gezien.’ Ook bij andere mensen in het niet altijd feest. ‘Ik herinner mij een kerstdiner met mijn ex-schoonfamilie.  Er heerste echt een doodse sfeer aan tafel, met alleen maar mensen die over hun werk konden praten of over geld en de beurs.’ Ook daar word je niet vrolijk van. ‘En het sluit niet echt aan bij de kerstgedachte natuurlijk’, verzucht deze man. Hij is blij dat hij inmiddels geen deel meer uit maakt van deze familie. 

'Een flinke scène geschopt’

‘Ik heb het altijd leuk met mijn schoonfamilie. Als ze er zijn natuurlijk, want ze wonen in een ver buitenland.’, zegt Bianca*.  Erg rouwig lijkt ze daar niet om te zijn. ‘Ik vind het wel prima zo’, zegt ze breed lachend.  Gevraagd naar haar ervaringen met de schoonfamilie, begint Marieke* eerst diep te zuchten. Haar gezicht betrekt meteen als ze haar ervaringen met ons deelt. ‘Mijn schoonzus wordt altijd hysterisch na een paar wijntjes’, zegt ze. ‘Dat lossen we op door haar al van tevoren wat wijn te voeren’. Al bij het voorgerecht schopt de betrokken schoonzus dan een flinke scène. ‘Dat is even doorbijten, maar daarna zijn we er dan gelukkig van verlost want dan gaat ze uit zichzelf boos naar huis’, zo klinkt het.

Psycholoog: ‘één lijn trekken met je partner’

‘De kerstdagen kunnen soms een complexe situatie opleveren ‘, zegt Wil Landman. Zij is psycholoog in Zoetermeer. Als het moeilijk is met je schoonfamilie, is het volgens haar verstandig om het als een beleefdheidsbezoek te zien. ‘Je moet aardig en vriendelijk zijn, maar niet over je grenzen heengaan’, zegt Landman. ‘In gesprek gaan is meestal wel een goed idee. Ga met elkaar om als een stel volwassenen.’ Ook is het volgens Landman belangrijk dat je met je partner een tactiek afspreekt, en vooral één lijn trekt ten aanzien van je (schoon)familie.

Kreng van een schoonmoeder

Maar wat nu als je een schoonmoeder hebt die echt niet te pruimen is. Zo eentje waarmee geen land te bezeilen is en waarbij je nooit iets goed kunt doen? ‘Als iemand echt onmogelijk is, stel je dan maar op alsof je een vrijwilliger bent die langskomt namens de Zonnebloem of zo’, zegt de psychologe. 'Op het moment dat je in je rol als vrijwilliger gaat, verwacht je ook niet zoveel terug van de ander. Dan kun je ook minder bezeerd worden.' Niet gaan is natuurlijk ook een optie, maar dat levert soms juist nog meer ruzie op.

‘Joggingbroek aan’

Het goede nieuws: Na twee dagen is de Kerst weer voorbij. En dan duurt het nog een heel jaar, voordat het weer zover is. ‘Oh, dat is zo heerlijk’, zegt Nico*. ‘Op Eerste Kerstdag is er altijd zo’n gezeik met mijn schoonfamilie, dat we Tweede Kerstdag altijd lekker vrij houden’. Nico en zijn vriendin liggen dan de hele dag in hun joggingbroek op de bank, met hun mobiele telefoon uit en de gordijnen dicht. ‘Dat is echt de beste dag van het jaar’, glundert hij. Misschien was het kerstfeest dan zo niet bedoeld, sommige mensen zal dit echt als muziek in de oren klinken.

*Omwille van de privacy zijn sommige namen in dit artikel veranderd