CBP: Fotograferen Wassenaarse villa's Quote-500 lijst mag

WASSENAAR - Zakenblad Quote mag de huizen van 's lands rijksten zonder toestemming fotograferen. Volgens Jacob Kohnstamm van het College Bescherming Persoonsgegevens geldt voor de journalistiek een uitzondering.
De villa's van rijke Wassenaarders uit de Quote 500 lijst zijn met een drone, een onbemand vliegtuigje, gefotografeerd. Quote wil laten zien waar de allerrijksten en volgens het blad ook de meest machtige mensen in ons land, hun geld aan besteden. Tot woede van de inwoners zelf.
Onder andere de huizen van vastgoedmagnaten Ed Maas en Rob Nederlof en bouwmarkteigenaar Johan van Tol zijn met de drone op de gevoelige plaat vastgelegd.
Normaal mag een privébezit niet zonder toestemming van de eigenaar worden gefotografeerd, maar voor journalistieke producten en voor politie en justitie gelden andere bepalingen. Het College Bescherming Persoonsgegevens kan hier niet tegen optreden.
'Mensen die hier niet blij mee zijn, kunnen naar de Nederlandse Vereniging van Journalisten stappen of de zaak aan een rechter voorleggen', aldus Kohnstamm.
Uit een poll op Omroepwest.nl bleek maandag dat een meerderheid de actie van Quote te ver vindt gaan. Bij 40 procent vindt het niet netjes om mensen van zo dichtbij te bespieden. Nog eens 20 procent zou de drone uit de lucht schieten.