Instellingen

Reda N. misschien vrij in afwachting van zaak-Zegwaard

Huis van Wim Zegwaard in Rijswijk
Huis van Wim Zegwaard in Rijswijk

RIJSWIJK - Reda N., die verdacht wordt dan de geruchtmakende overval op multimiljonair Wim Zegwaard in Rijswijk, mag zijn proces misschien in vrijheid afwachten. De rechter bepaalt vrijdag of zijn voorlopige hechtenis wordt opgeheven.

Justitie denkt dat Reda N. een van de overvallers was, maar volgens advocaat Stijn Franken is er geen enkel bewijs dat Reda aan de overval koppelt. 'Toch zit hij nu al dertien maanden vast en de zaak wordt waarschijnlijk pas in juni behandeld', aldus Franken. Hij vindt daarom dat de voorlopige hechtenis moet worden opgeheven.

De rechtbank besloot maandag daarover niet meteen een besluit te nemen. 'Er zijn serieuze dingen gezegd', aldus de rechter. 'Daar willen we nog even rustig naar kijken.' Reda N. knikt instemmend. 'Ik wil ook dat er kritisch naar wordt gekeken', zegt hij.

Vrijdag om 13.00 uur zal de rechtbank laten weten wat ze heeft besloten. 'Dat kan gewoon per e-mail', zegt de rechter. Maar Reda N. wil graag naar de rechtbank komen. 'Ik vind die uitleg interessant', zegt hij. 'Die wil ik horen.'

Informatie achterhouden

Advocaat Stijn Franken herhaalde maandag goeddeels zijn pleidooi van twee maanden geleden. Hij vindt nog steeds dat het Openbaar Ministerie geen bewijzen heeft. Sterker, hij vraagt zich af of geen dingen worden achtergehouden. Daarom wil hij alle opgenomen gesprekken van Reda N. terugluisteren.

'Ik wil zeker weten of geen relevante informatie wordt achtergehouden', zei Franken in een felle discussie met de officier van justitie. Die wilde niet alle gesprekken vrijgeven, maar moet dat nu van de rechter toch doen.

'Ik ben paranoïde geworden', zegt Reda zelf, 'omdat het lijkt alsof de politie alles achterhoudt wat ontlastend is.'

Handlangers blijven vastzitten

Reda N. staat terecht met Mohammed O. en Moustapha E., die ook van de overval op Zegwaard worden verdacht. Ze liepen tegen de lamp na een overval op een villa in Rotterdam in november vorig jaar, waarvoor ze alle drie ook terecht staan. Mohammed en Moustapha werden gepakt terwijl ze samen in een auto op de terugweg waren, met horloges nog op zak. Justitie denkt dat Reda N. ook bij de overval is geweest, waarom hij niet in de auto zat, is niet duidelijk.

De rechter bepaalde vanmiddag al wel dat Mohammed en Moustapha vast blijven zitten. Hun verzoeken om de voorlopige hechtenis te schorsen, werden afgewezen.

Gegijzeld

Wim Zegwaard werd in de nacht van 22 op 23 maart vorig jaar thuis overvallen. Zegwaard en zijn partner werden gegijzeld in de kelder. Pas na een paar uur zag hij kans de overvallers naar buiten te werken. Die hadden toen al kussenslopen vol dure horloges en geld buitgemaakt.