Instellingen

Hagenaar Adri Duivesteijn heeft lot van kabinet in handen

Adri Duivestein

DEN HAAG - PvdA-senator en Hagenaar Adri Duivesteijn kan er voor zorgen dat er nog een stevige bananenschil klaar ligt voor het kabinet. Als de markante politicus dinsdagavond of woensdagnacht tegen het woonakkoord stemt dan kan het kabinet in grote moeilijkheden kunnen komen.

De Haagse ex-wethouder is fel tegenstander van een onderdeel in het Woonakkoord: de verhuurdersheffing. Verhuurders van woningen en woningbouwcorporaties moeten een heffing betalen van samen 1,1 miljard euro volgend jaar, oplopend tot 1,7 miljard in 2017. Dat geld gaat in de grote pot. Duivestein is het hier niet mee eens. Hij vindt dat het geld van de heffing rechtstreeks besteed moet worden aan de woningmarkt.

De ras-Hagenaar heeft een turbulente politieke carrière achter de rug. Adri Duivesteijn was van 1980 tot 1989 wethouder Stadsvernieuwing in Den Haag. Onder zijn beleid zijn woningen gesloopt en vervangen door nieuwbouw.

Aanslag

Zijn vernieuwingsdrang is niet door iedereen altijd in dank afgenomen. Duivesteijn is in 1989 bijna het slachtoffer van een aanslag door een beveiligingsbedrijf. Een tafellamp met explosieven werd zijn kantoor binnengesmokkeld. Door een technisch mankement ging de bom niet af.

Het IJspaleis

Duivesteijn was ook verantwoordelijk voor de bouw van het Haagse stadhuis/bibliotheek, in de volksmond het IJspaleis. In 1989 trad hij af vanwege een conflict over de inschatting van de financiële risico’s van de bouw van het stadhuis. Toch komt het IJspaleis er.

Duijvesteijn wordt in brede kring gezien als een gedreven en deskundige politicus. Hij beschikt over de geslepenheid om zijn plannen op de agenda te krijgen, maar hij is -mede daardoor- ook een politicus met vijanden. Het voormalig PvdA-raadslid Koen Baart maakte Adri Duivesteijn mee tijdens zijn Haagse periode. ‘Ik heb hem altijd wel kunnen waarderen, want als Adri iets vindt dan weet hij dat bijzonder goed te onderbouwen’, vertelt Koen Baart.

‘Hij walst over anderen heen’

Zijn sociale vermogen is niet bijster goed ontwikkeld, aldus oud-collega's. Hij heeft de neiging om over anderen heen te walsen. PvdA-politicus Rob Oudkerk: ‘Adri is net een hond. Als hij ergens nieuw binnenkomt, ruikt hij overal aan en laat hij een plasje achter om zijn territorium te markeren.’ Dinsdag houdt deze politicus het kabinet in een wurggreep want de vraag is: gaat hij voor of tegen het woonakkoord stemmen? Het zou wel eens erg laat kunnen worden. Het debat gaat mogelijk de geschiedenis in als ‘De nacht van Duivesteijn’.