Instellingen

Slachtoffer seksrel Wassenaar: 'Ik werd gezien als leugenaar'

Foto animatie seksrel

REGIO - 'Een bekroning op een treurige kwestie'. Zo noemt het Wassenaarse raadslid Mary Jo van de Velde de schikking die is getroffen tussen de betrokken partijen rond de seksrel in haar dorp. Of ze echt tevreden is met deze schikking vindt ze lastig te zeggen. 'Laat ik zeggen dat we alles eruit hebben gesleept wat erin zit.'

De gemeente Wassenaar keert in totaal 151.000 euro uit aan de betrokkenen van de seksrel. Drie raadsleden, onder wie Van de Velde, krijgen in totaal 120.000 euro. Oud-wethouder Henk de Greef krijgt 31.000 euro. In ruil moeten zij de zaak laten rusten.

Lesje leren

De affaire in Wassenaar begint 13 februari 2012, op een borrel na de vergadering van de lokale politiek. Drie raadsleden beschuldigen VVD-wethouder Henk de Greef ervan dat hij die avond seksueel getinte opmerkingen maakt tegen raadslid Mary-Jo van der Velde, van Wat Wassenaar Wil. Volgens Van der Velde zou hij haar 'met de gordijnen dicht en de kleren uit een lesje leren’.

De oud-wethouder heeft altijd ontkend dat hij de opmerking maakte. Het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) onderzocht de zaak en concludeerde dat het inderdaad onwaarschijnlijk is dat hij de opmerking heeft gemaakt. Maar de drie raadsleden wilden alsnog een zaak aanspannen.

Van de Velde: 'Mensen hebben vaak gezegd: Stap over je eigen schaduw. Doe het voor Wassenaar. Ik dacht dan: Goedemorgen, ik word hier afgeschilderd als de leugenaar! Ik heb hier nooit om gevraagd. Voor de buitenwereld leek het net alsof wij logen. Wij moesten deze procedure wel starten, om ons gelijk te halen.'

Er volgen raadsvragen en aangiftes. Er komt onderzoek van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten. Het college klapt uit elkaar. Inmiddels duurt de affaire twee jaar. Met de schikking wil burgemeester Hoekema een streep onder de affaire zetten.

Sorry

Van de Velde heeft geen goed woord over voor de 'slachtofferrol' die oud-wethouder De Greef volgens haar aanneemt. 'Maandagavond zei hij: Google mijn naam maar eens. Ja, denk ik dan, wat dacht je van mijn naam?',  briest Van de Velde.