Sportgala: drie kanshebbers Jaap Eden Award

Robert Meeuwsen en Alexander Brouwer wereldkampioen beachvolleybal
Robert Meeuwsen en Alexander Brouwer wereldkampioen beachvolleybal
REGIO - In twee categorieën maken regiogenoten kans om vanavond op het sportgala van de NOS en NOC*NSF een Jaap Eden Award in de wacht te slepen.
Tot de genomineerden voor ‘sportploeg van het jaar’ behoren Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen. Het Haagse duo bezorgde Nederland de eerste wereldtitel ooit in het beachvolleybal. Hun oppositie bestaat eveneens uit wereldkampioenen: de roeimannen vier-zonder stuurman en het schaatsteam op de ploegenachtervolging.
Voor de Young Talent Award zijn er twee kanshebbers uit de regio. De Alphense turnster Noël van Klaveren veroverde bij haar debuut op de EK voor senioren een zilveren medaille op het toestel sprong. Judoka Do Velema uit Voorburg werd op 17-jarige leeftijd Europees- en wereldkampioen onder de 21 jaar. Hun concurrent is Mathieu van der Poel, zowel jeugdwereldkampioen op de weg als in het veldrijden.

Prijzenverdeling

Het NOS/NOC*NSF Sportgala 2013 begint vanavond om 20.30 uur in de Amsterdamse RAI. Behalve de genoemde categorieën worden er prijzen verdeeld voor beste sportvrouw, sportcoach en paralympische sporter van het jaar. De genomineerden zijn geselecteerd door een vakjury, die evenals de genodigde sporters en bondscoaches voor vijftig procent uitmaken wie er winnen.