Ook Voorschoten en Leiderdorp zetten legerapparatuur in tegen vuurwerk

LEIDEN - Naast Leiden gaan ook Voorschoten en Leiderdorp gebruik maken van een zogenoemde Microflown om vast te stellen waar precies zwaar illegaal vuurwerk wordt afgestoken. Dat is speciale apparatuur van het leger die normaal wordt gebruikt om locaties van aanslagen in oorlogsgebieden te traceren.
Het ziet er uit als een zwarte ronde schijf van zo´n dertig centimeter. Daaraan zit een kleine antenne. ´Het lijkt een microfoon, maar het is iets nieuws dat in Nederland is ontwikkeld´, aldus majoor Henk te Kulve. ´Het is een sensor met twee kleine draadjes erin die worden verwarmd. Deze meten passerende moleculen. Op die manier kunnen geluidsgolven worden gemeten´.
Als er een harde knal afgaat, geeft het systeem binnen een paar seconden de exacte locatie door aan de politie. En  op een ‘mobiel speeltje’ krijgen agenten de locatie door zodat ze er meteen op af kunnen.  Er is een grote kans dat de dader al is gevlogen op het moment dat de politie aankomt. Maar de winst zit er in dat je precies weet waar de bom is afgegaan, zodat je ook snel buurtonderzoek kan doen.

Onderzoek

Plaatsvervangend politiechef Albert van Eeden Petersman: ‘Uit  onderzoek dat we zelf hebben gedaan blijkt dat veel buurtgenotem precies weten wie er zich met het zware vuurwerk bezig houden. Normaal is zo’n harde knal moeilijk te localiseren en kom je gewoon in de straat waar het speelt. En we krijgen ook een goed beeld van hoeveel vuurwerk er in welke buurten wordt afgestoken.
In ieder geval drie van de Microflowns staan opgesteld in Leiden, Voorschoten en Leiderdorp. In twee gebieden zal er worden gemeten. Waar precies wil de gemeente niet zeggen.