'Voogden Jeugdzorg in Den Haag zwaar bedreigd'

Lege schommels
Lege schommels
DEN HAAG - Voogden van Bureau Jeugdzorg worden soms zo zwaar bedreigd door ouders, dat er een speciaal team in het leven is geroepen om hen bij te staan. De bedreigingen komen vooral voor in grote steden zoals Den Haag.
In dat team zitten speciaal getrainde hulpverleners, die voor hun eigen veiligheid ook anoniem kunnen werken. Het expertiseteam telt acht zeer ervaren jeugdbeschermers. Zij worden op oproepbasis ingezet om kinderen in 'zéér extreem onveilige situaties' te begeleiden.
In de grote steden krijgt Jeugdzorg tientallen keren per jaar te maken met ernstige bedreigingen. Voogden worden soms mishandeld of met de dood bedreigd.
Bureau Jeugdzorg Haaglanden stond samen met Groningse afdeling en het ministerie van Veiligheid en Justitie aan de wieg van het nieuwe team.
Tanja van Dijk van Jeugdzorg Haaglanden bevestigt dat het aantal agressieve incidenten toeneemt. 'Er zijn zeer regelmatig gewelddadige incidenten. Aan scheldpartijen zijn onze medewerkers intussen gewend geraakt.' Volgens Van Dijk heeft het expertiseteam continue zo'n tien zaken in behandeling. Voogden worden soms mishandeld of met de dood bedreigd.