Overname LangeLand Ziekenhuis op losse schroeven

ZOETERMEER - De overname van het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer staat op losse schroeven. De ondernemingsraad van de Goudse thuiszorgorganisatie Fundis (voorheen Vierstroom Holding) stapt naar de Ondernemingskamer om de koop te voorkomen.
'Onze OR is bang dat de overname van het Lange Land nadelig uitpakt voor onze eigen organisatie', zegt OR-voorzitter Ria Dam. De kwestie komt in januari voor de Ondernemingskamer van de rechtbank in Amsterdam.
Het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer zit al lange tijd in de financiële problemen. Het ziekenhuis dacht een oplossing in handen te hebben, waarbij de medische staf en Fundis het LangLand kopen. De medische staf wil er 1,5 miljoen euro in steken voor twintig procent van de aandelen. Fundis wil zes miljoen investeren. Maar de ondernemingsraad vraagt zich af, of zo'n grote investering het wel waard is en of Vierstroom niet zelf in de problemen gaat komen.

Onzekerheid

Het LangeLand Ziekenhuis reageert teleurgesteld. 'Dit betekent weer onzekerheid voor onze medewerkers', aldus een woordvoerster. Maar het Zoetermeerse ziekenhuis rekent op een goede afloop bij de ondernemingskamer.  'In het ergste geval moeten we nieuwe plannen bedenken'.
Ook het bestuur van Fundis (voorheen Vierstroom Holding) betreurt de stap van de OR om een procedure aan te spannen. 'We begrijpen de zorgen van de OR maar zijn ervan overtuigd dat overname van het ziekenhuis de beste stap is', aldus een verklaring van de Raad van Bestuur. Volgens Fundis dreigen er ook geen financiele problemen of ontslagen: 'Integendeel,  het zorgt voor grotere baanzekerheid voor onze medewerkers'.

Nader overleg

Aan de overname is een lang adviestraject voorafgegaan. Inmiddels hebben zeven belangrijke partijen positief gereageerd: De cliëntenraad van Fundis,  cliëntenraad en ondernemingsraad van het ziekenhuis,  Zoetermeerse huisartsen, betrokken banken en de zorgverzekeraars. De Zoetermeerse gemeenteraad is ook positief, hoewel het college van B en W nog formeel zijn handtekening moet zetten. De Raad van Bestuur van Fundis hoopt dat de OR alsnog bereid is tot nader overleg.