Haagse pomphouder pakt benzinedieven met nieuw systeem

DEN HAAG - De Haagse pomphouder Jan Paul Kerkhof is blij met een nieuw camerasysteem waarmee hij benzinediefstal kan voorkomen. 'Ik heb inmiddels al drie benzinedieven op heterdaad kunnen betrappen', zegt een tevreden Kerkhof.
'Ik denk dat het er wel tien tot vijftien per maand kunnen gaan worden', voegt de pomphouder aan de Haagse Binckhorstlaan daaraan toe.
Sinds twee weken heeft Kerkhof een nieuw camerasysteem voor benzinestations laten installeren. De pomphouders kunnen daarmee zelf benzinedieven pakken.
'Het werkt als volgt: een automobilist komt aanrijden en de nummerplaat wordt door de camera's geregistreerd. Het systeem checkt meteen of de nummerplaat bij de auto’s hoort', vertelt Arnoud van Werkhoven van beveiligingsbedrijf Poseidon.

Benzinedieven meteen opsporen

Het bedrijf heeft het samen met onderzoeksinstituut TNO ontwikkeld. 'Benzinedieven kunnen op die manier meteen worden opgespoord', zegt Van Werkhoven.
Op een beeldscherm bij de kassa van de benzinepomp worden de status van het voertuig, het kenteken, camerabeelden en de RDW-gegevens getoond. De gegevens worden per pomp weergegeven.

Bij een 'catch' blokkeert de pomp

Is alles akkoord, dan is er een 'match' en wordt de pomp vrijgegeven. Maar als er een 'catch' is, wordt de pomp geblokkeerd. De medewerker krijgt dan een beeld- en geluidssignaal via zijn beeldscherm. Binnen een seconde is duidelijk of het om een 'match' of een 'catch' gaat.
'Ik hoefde er niet lang over na te denken om het systeem aan te schaffen, want ik heb toch wel heel vaak te maken met mensen die tanken en wegrijden zonder te betalen en dat kost me op jaarbasis heel veel geld, zegt Kerkhof.