Gemeentemuseum Den Haag krijgt kunstwerken Daan van Golden cadeau

gemeentemuseum daniel van golden
gemeentemuseum daniel van golden
DEN HAAG - Het gemeentemuseum in Den Haag heeft 17 kunstwerken van schilder en fotograaf Daan van Golden cadeau gekregen. Hij maakt schilderijen waarin hij de motieven en details van alledaagse afbeeldingen minutieus naschildert.
De schenking bestaat uit schilderijen, werken op papier en foto’s uit de jaren zeventig en tachtig en komt uit de collectie van Art & Project. Dat is een galerie van wereldfaam die in de jaren zestig in Amsterdam werd opgericht door twee kunstliefhebbers.
Benno Tempel, de directeur van het gemeentemuseum, is de collectie een belangrijke aanwinst voor het Gemeentemuseum. ‘We zijn heel blij met dit genereuze gebaar van Art & Project. Niet alleen omdat Daan van Golden geldt als één van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars, maar ook omdat we zo het levenswerk van deze bijzondere verzamelaars kunnen behouden voor toekomstige generaties.’

Werken passen bij Gemeentemuseum

De werken passen volgens Tempel ook in het Gemeentemuseum omdat Daan van Golden dezelfde precisie aan de dag legde als Mondriaan. Van Golden is dan een mooie aanvulling op de omvangrijke collectie van Mondriaan.

Scheidslijnen vervagen

Daan van Golden (Rotterdam, 1936) fotografeert en schildert. Steeds keren abstract-decoratieve patronen gebaseerd op alledaagse voorwerpen terug in zijn werk. Zakdoeken, theedoeken, pakpapier en bloemetjesbehang, door dit soort bestaande patronen als uitgangspunt te nemen vervaagt Van Golden de scheidslijn tussen leven en kunst.