Instellingen

Nieuwe gemeente Alphen aan den Rijn krijgt zes wethouders

BOSKOOP - De nieuwe fusiegemeente Alphen aan den Rijn krijgt als het aan de onderhandelaars ligt zes wethouders. Het CDA levert er twee. Nieuw Elan, D66, de VVD en de ChristenUnie elk één. Dat hebben onderhandelaars van de partijen afgesproken.

In Alphen aan den Rijn waren een maand geleden gemeenteraadsverkiezingen. Woensdagmiddag is een presentatie van de plannen in Boskoop.

Veel oude gezichten

Cees van Velzen uit Benthuizen was al wethouder voor het CDA en blijft dat. Hij wordt onder meer verantwoordelijk voor wijken en kernen, recreatie en Greenport. Han de Jager was CDA-wethouder in Boskoop en krijgt nu jeugd, onderwijs, zorg, welzijn en cultuur onder zijn hoede.

Gerard van As uit Alphen aan den Rijn is een van de oprichters van Nieuw Elan. Hij was in het verleden Kamerlid voor de LPF en was eerder al elf jaar wethouder in Alphen. Nu wordt hij verantwoordelijk voor ruimtelijke ontwikkeling, wonen en economische zaken.

VVD’er Tseard Hoekstra is sinds 2010 wethouder in Alphen en gaat nu verkeer en vervoer en openbare ruimte doen.  Willem-Jan Stegeman is nieuw. Hij is nu voor D66 wethouder in Culemborg. Hij krijgt onder meer integratie, werk en inkomen, milieu en bestuurlijke vernieuwing in zijn portefeuille. Michel du Chatinier is nu al voor de ChristenUnie wethouder in Alphen en dat blijft hij. Hij wordt verantwoordelijk voor financiën en grondexploitaties.

De nieuwe coalitie is het resultaat van onderhandelingen na de verkiezingen in november. Die werden gehouden omdat Alphen per 1 januari samengaat met Rijnwoude en Boskoop. Over de verkiezingsuitslag ontstond zoveel geharrewar, dat de stemmen moesten worden herteld.