Uitslag poll: Verplichte gezelligheid is grootste ergernis met Kerst

DEN HAAG - De grootste ergernis met Kerstmis is de verplichtige gezelligheid. Ruim 22 procent van de mensen die op de website van Omroep West een poll over kerstergernissen invulden zegt dat. Maar net iets meer mensen, 25 procent, vindt Kerst wel leuk en kijkt er juist naar uit.
Wat ook veel mensen stoort, 13 procent, is de terreur van het boodschappen doen in een overvolle supermarkt. Op Facebook zegt Miranda van Beelen hierover: 'Als je de vrijdag of zaterdag voor kerst in de supermarkt komt dat het lijkt alsof iedereen aan het hamsteren is, alsof de supermarkt het hele jaar door dicht gaat ofzo.'
En de oneindige stroom aan zoetsappige kerstliedjes op de radio stoort 11 procent. Daarna volgen nog de de krantenbezorgers die hun hand ophouden (7,5 procent) en de bezoekjes aan de schoonfamilie (5 procent).

Geen hoge verwachtingen hebben

Verplichte gezelligheid is ook eigenlijk onzin vinden psychologen. Voor de ware kersthaters hebben ze wel advies: heb niet te hoge verwachtingen, en ga op vakantie naar een plek waar maar weinig aandacht voor Kerst is.
Via de Facebook-pagina van Omroep West kwamen ook nog paar originele reacties binnen op de vraag waar je je aan ergert met Kerst. 'Dat de kerstman wit is', zegt Lennard Smit.  En Christine Albertz zegt: 'Ergernis vroegen jullie? Die mensen voor wie de wereld niet groter is dan de overdaad van hun eigen supermarkt, die echt zo totaal niet in staat zijn hun zegeningen te tellen!'