Instellingen

Zuid-Hollanders gebruiken Jood steeds vaker als scheldwoord

spreekkoren
spreekkoren

DEN HAAG - Het aantal meldingen over racisme is vorig jaar met een kwart toegenomen. Er kwamen bijna 2.100 klachten binnen bij de politie. Opvallend is dat er veel antisemitische scheldpartijen zijn in Zuid-Holland. Dat had lang te maken met voetbal, maar komt nu steeds meer op straat voor en minder in de stadions.

Dat staat in een rapport dat het Verwey-Jonker Instituut heeft opgesteld in opdracht van de Anne Frank Stichting dat donderdag is gepubliceerd. Uit het onderzoek blijkt dat er een verband is tussen racistische - vooral antisemitische - uitingen en voetbal. Het woord 'Jood' wordt dan in kwetsende zin gebruikt. Dat gebeurt vooral in Zuid-Holland, waar de anti-Ajaxgevoelens soms hoog oplaaien.

Volgens Wagenaar wordt het woord 'Jood' (en grovere varianten daarop) in Zuid-Holland steeds vaker ook losgezongen van de voetbalcontext. Antisemitisch schelden komt daar ook vaak voor op scholen en in het uitgaansleven.

Overleg met scholen

Directeur Ronald Leopold van de Anne Frank Stichting maakt zich zorgen over de ontwikkeling. Hij overlegt met scholen, voetbalorganisaties en de Joodse gemeenschap over manieren om racisme en antisemitisme aan te pakken.