SP: AIVD moet ronselaars jihadstrijders aanpakken

Jihadstrijders in Syrië
Jihadstrijders in Syrië
DEN HAAG - De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) moet meer doen om ronselaars voor strijders in Syrië aan te pakken. Dat zei SP-Kamerlid Ronald van Raak tijdens een overleg donderdagochtend over radicale moslims in de Tweede Kamer.
De ronselpraktijken komen ook in Zuid-Holland voor. Jongeren worden onder meer geronseld rondom moskeeën in Zoetermeer en Den Haag.
De SP'er vroeg minister Ivo Opstelten om bezuinigingen op de AIVD terug te draaien, om de jacht op ronselaars mogelijk te maken. De PVV riep minister Opstelten op de oud-Syriëstrijders direct op te pakken en vast te zetten. 'Het zijn tikkende tijdbommen', zei Kamerlid Joran van Klaveren.

Zorgen over houding moslimgemeenschap

Van Raak maakt zich verder zorgen over de houding van de moslimgemeenschap. Hij denkt dat er onder moslims weinig draagvlak is voor terrorisme, maar dat er tegelijkertijd weinig tegenwicht wordt geboden. 'Veel moslims weten niet wat ze ermee aan moeten', stelt Van Raak.
Kamerlid Gert-Jan Segers van de ChristenUnie vroeg naar het incident met een jihad-vlag op een voetbalveld in de Haagse Spoorwijk. Hij wil weten of er een grens is overschreden bij de verheerlijking van geweld.