Tweede Kamer verbijsterd over afkoopsom seksrel Wassenaar

Foto animatie seksrel
Foto animatie seksrel
DEN HAAG - De Tweede Kamer reageert verbijsterd op het laatste hoofdstuk in de soap over de seksrel in Wassenaar. Veel Kamerleden vinden dat de lokale politiek zich wel een erg slechte dienst heeft bewezen.
De Wassenaarse seksrel draait om wethouder Henk de Greef. Die zou seksueel getinte opmerkingen hebben gemaakt tegen toenmalig raadslid Mary-Jo Van de Velde.
Afgelopen maandag ging de gemeenteraad van het villadorp akkoord met afspraken die zijn gemaakt met raadsleden Van de Velde, Henk de Vries en Ben Paulides. Zij krijgen samen 120.000 euro vergoeding voor de geleden schade.  

Regeling in strijd met gemeentewet?

Veel Kamerleden begrijpen dat bewoners van het villadorp ontsteld zijn over de afkoopsom van 1,5 ton uit gemeenschapsgeld die de betrokkenen ontvangen. De Kamer is nog niet zover dat minister Ronald Plasterk wordt gevraagd om een einde te maken aan de praktijk. Daarvoor zit de constructie van het zwijggeld te ingewikkeld in elkaar. D66 en SP laten juristen onderzoeken of de regeling in strijd is met de gemeentewet.
'Ik zit er bovenop', zegt D66-Kamerlid Gerard Schouw. Hij bekijkt toevallig net het uitvoerige verweer dat hij van de gemeente Wassenaar via de mail heeft ontvangen. Zijn eerste indruk is dat het wel 'erg eigenaardig' is. Hij betwijfelt of de gemeentewet wel voorziet in dit soort gevallen. Ronald van Raak van de SP volgt de affaire ook met stijgende verbazing. Hij is bang dat straks andere gemeenten hun conflicten ook op deze manier gaan afkopen.
'Het was een privéprobleem'
En dat mag volgens de SP'er absoluut niet gebeuren. 'Als dit kan, moet de gemeentewet maar worden gewijzigd', zegt hij in de wandelgangen van het Kamergebouw.
Ook in de wetenschappelijke kringen heeft de gemeente veel losgemaakt. De gezaghebbende hoogleraar Staats- en Bestuursrecht aan de Leidse universiteit Hans Engels vindt het 'onbegrijpelijk' en 'zeer onhandig' dat er een afkoopsom wordt betaald. Hij kent de politiek goed, want hij is ook Eerste Kamerlid voor D66. Maar 'Hier zijn dingen gebeurd tussen privépersonen en dat is voortgewoekerd en doorgeëtterd. Dat is geen reden om de portemonnee te trekken en het daarmee op te lossen.'
Het gemeentebestuur had volgens hem geen rol mogen spelen in de affaire. 'De betrokkenen hadden naar de burgerlijke rechter moeten gaan om dit uit te vechten, en dan op eigen kosten. Daar kan je om een schadevergoeding vragen. Met gemeenschapsgeld privéproblemen oplossen, dat is gewoon niet uit te leggen.'
Plasterk mag besluit vernietigen
Net als andere rechtsgeleerden, denkt Engels dat Wassenaar de gemeentewet heeft geschonden. Minister Ronald Plasterk kan in dat geval het besluit vernietigen. Dat is een bevoegdheid van de minister, waar niet veel gebruik van wordt gemaakt. In het verleden gebeurde dat bijvoorbeeld bij het besluit van de gemeente Westland om extra koopzondagen in te voeren. Het ministerie van Binnenlandse Zaken onderzoekt nu of Wassenaar de wet heeft overtreden.