Instellingen

Kerst nog steeds vleesfeest, maar steeds duurzamer

DEN HAAG - Wat staat er in het gemiddelde huishouden op tafel tijdens het kerstdiner? Negentig procent van de Nederlanders kiest nog steeds voor vlees. 'Dat geeft toch een feestelijk gevoel bij veel Nederlanders', zegt Els Dijksta. Zij is culinair specialist bij het Voedingscentrum in Den Haag.

'Als ik zo naar de reclamefolders kijk dan wordt er ook dit jaar weer veel gegourmet en staan er veel rollades op tafel', aldus Dijksta. 'Als Voedingscentrum hebben we ook een kerstmenu op de website staan. We houden we er rekening mee dat het niet te duur is vanwege de crisis en daarom zit er niet veel vlees en vis in.'

Een trend is ook dat Nederlanders steeds meer biologisch vlees eten. Zo steeg de consumptie van duurzaam vlees met 54 procent in 2012. Ondanks de crisis eten Nederlanders dus meer duurzaam vlees.

Nederlander wil best minder vlees eten

Uit onderzoek van stichting Natuur en Milieu blijkt verder dat 54 procent van de Nederlanders best minder vlees wil eten met Kerst. 'Een opvallend hoge uitkomst', vindt Olof van der Gaag van Natuur en Milieu. 'Kerst is voor veel mensen een eetfeest en traditioneel ook een vleesfeest. Je ziet dit langzaam veranderen.' Wat ook verandert is de vleesconsumptie in het algemeen. 'Sinds de schandalen rond voedsel van het afgelopen jaar zie je dat het vlees met een keurmerk veel beter verkoopt', zegt Hanneke van Ormondt van Wakker Dier.

Plofeenden en plofkalkoenen

Wakker Dier waarschuwt voor vlees met het stempel 'wild' erop. 'Wild' is namelijk geen beschermde term. 'Eend, konijn en ree worden vaak als wild verkocht terwijl ze ook gewoon gefokt worden', zegt Van Ormondt. 'Je kan ook best spreken van plofeenden en plofkalkoeken omdat ze in korte tijd echt vetgemest worden.'

Slachtoffers van de kerst

De kalkoen is het grootste slachtoffer van Kerst, gevolgd door konijn, hert, eend en wild zwijn. Dat blijkt uit de omzetcijfers van de supermarkten. Elk jaar rond de feestdagen treedt het ‘kersteffect’ op: supermarkten leggen hele andere dieren in het schap dan de rest van het jaar. Bij kalkoen bijvoorbeeld wordt 21 procent van de jaaromzet gemaakt in december, voor konijnen is dit zelfs 55 procent.

Top 5 kerstslachtoffers en de decemberomzet 2012
(bron: IRI Nederland)

1.    Kalkoen      € 2.245.000
2.    Konijn          €1.269.000
3.    Hert              €   548.000
4.    Eend            €   476.000
5.    Wild zwijn    €   305.000