Instellingen

Geen jaarlijkse landing op Scheveningen

Acteur Huub Stapel als Prins Willem in 1813
Acteur Huub Stapel als Prins Willem in 1813

DEN HAAG - De landing van Prins Willem Frederik in 1813 op het strand van Scheveningen gaat niet jaarlijks worden herdacht.

‘Het iedere 25 jaar naspelen van de landing is een diep gewortelde traditie die de Stichting Scheveningen Viering Gedenkdagen en de bevolking van Scheveningen koesteren en waar men in Scheveningse kringen al jaren tevoren naar toeleeft. Het omvormen van deze bijzondere gebeurtenis naar een jaarlijks toeristisch evenement zou daar naar ons oordeel ernstig afbreuk aan doen.’

Dat schrijft burgemeester Jozias van Aartsen in antwoorden op vragen van fractieleider Richard de Mos van de gelijknamige groep in de Haagse gemeenteraad.

Evenement zou grote publiekstrekker kunnen worden

De Mos pleitte voor een jaarlijks evenement op Scheveningen om de landing van de prins te herdenken. Dit zou volgens hem een ‘enorme publiekstrekker’ kunnen worden. ‘De Slag bij Waterloo wordt elk jaar nagespeeld. De reconstructie van de nederlaag van Napoleon op 18 juni 1815 is jaarlijks een magisch reisdoel van honderdduizenden toeristen van over de hele wereld. Zoiets moet onze stad ook proberen na te steven, zeker ook omdat kleinere nagespeelde veldslagen, zoals de veldslag van Grunwald in Polen (1410) en het Vinkingfestival in York, jaarlijks veel publiek treken,’ aldus De Mos.

De burgemeester noemt het evenement dat nu op 30 november plaats had, ‘zeer geslaagd’. Maar om dat ieder jaar te doen, gaat dus te ver.