Steeds minder ramkraken op juweliers

DEN HAAG - Op juweliers worden steeds minder ramkraken gepleegd. Dat blijkt uit cijfers van de Federatie Goud en Zilver, de brancheorganisatie voor juweliers. In het 'rampjaar 2002', zoals John Wielinga van de Federatie Goud en Zilver het noemt, waren er nog 170 ramkraken per jaar in Nederland. Dat is drie per week. Nu zijn er gemiddeld nog maar vijftien incidenten per jaar.

Door Elmer Smaling

Dat hebben we grotendeels te danken aan Piet-Hein Donner. Door de oud-minister werd in 2003 het adviesrapport 'Goud in Veiligheid' opgesteld en vanaf dat moment ging het bergafwaarts met de ramkraker, zegt Wielinga. Gemeenten hielden tot die tijd beveiligingspalen tegen ramkraken vaak tegen, omdat ze volgens de gemeenten niet in het straatbeeld pasten.
Sinds het rapport kunnen gemeenten dat niet meer zeggen. En dat heeft dus goed geholpen. Ramkraken zoals donderdagochtend op het Goudenregenplein in Den Haag komen nauwelijks meer voor.

Gemeente ligt dwars

'Er zijn af en toe nog gemeenten die dwarsliggen, zegt Wielinga. 'Zoals recent de gemeente Valkenswaard. Daar moest twee maanden geleden een juwelier betonnen bloembakken voor de deur verwijderen omdat de straat opnieuw ingericht werd. De gemeente vond de bloembakken daar niet meer bij passen.'
Behalve rampalen hebben juweliers nog meer maatregelen genomen. Zo leggen de meeste juweliers de dure sieraden elke nacht in een kluis, vertelt beveiligingsexpert Fred Stolwijk uit Leiden. 'Tegenwoordig worden de meeste overvallen en kraken nog gepleegd op het 'goedkopere segment', de bijouterietjes. Daar is de schade vaak groter dan de buit. De duurdere zaken zijn te goed beveiligd.'

Meer dan de helft wordt gepakt

Als je nu nog een ramkraak op een juwelier wil plegen, dan moet je enorme risico's nemen. En de kans dat je ermee wegkomt is heel klein: meer dan de helft van de boeven wordt gepakt. En dus kiezen veel boeven voor andere, slechter beveiligde branches, zoals kledingwinkels of computerzaken.