Instellingen

Juwelier in Haagse Bloemenbuurt kan ramkraak nauwelijks bevatten

Ramkraak Goudenregenplein
Ramkraak Goudenregenplein

DEN HAAG - Betraande ogen bij juwelier Alex van Leenen na de ramkraak in de nacht van woensdag op donderdag in zijn zaak SL Design in de Haagse Bloemenbuurt. Overmand door verdriet kijkt hij naar de ravage om zich heen die de ramkrakers in zijn zaak hebben aangericht.

Door Marcel van den Eng

Iets na 3.00 uur wordt met een Volkswagen Golf een grote ruit van de zaak aan het Goudenregenplein aan diggelen gereden. Twee verdachten zijn er gezien die na het plunderen van vitrines met allerlei peperdure ringen en horloges van merken als Cartier en Breitling vluchten op een scooter. Van hen ontbreekt elk spoor. 

Van Leenen wijst in zijn zaak op een voetafdruk op één van de deuren van de vitrines. 'Ze hadden mij nog zo gewaarschuwd dat ik binnenkort aan de beurt zou zijn', vertelt de juwelier overstuur. Hij doelt op het geruchtencircuit. Terwijl Van Leenen klanten helpt, zijn rechercheurs nog onderzoek aan het doen achterin zijn zaak. 'We moeten allemaal lijsten maken en daarop de spullen noteren die gestolen zijn', vult zijn vrouw Astrid aan.

Buurtonderzoek

Agenten van de politie zijn in de loop van de ochtend bezig met een onderzoek in de buurt om informatie te verzamelen. Bij veel adressen komen ze voor gesloten deuren te staan. Enkelingen die wel thuis zijn hebben niets gehoord. Ook Alex en zijn vrouw hadden niets van de ramkraak gehoord totdat de politie hen alarmeerde. 'We lagen blijkbaar zo vast te slapen', aldus de vrouw van de juwelier.

Van Leenen denkt dat de daders woensdagochtend op vooronderzoek in zijn zaak zijn geweest. Een groep bezoekers gedroeg zich erg verdacht. 'Eén van hen herkende ik van een eerdere overval', vertelt de juwelier die in het verleden ook al de dupe is geweest.

'Kort na de ramkraak verscheen een vrouw met haar hondje voor de afzetingslinten van de politie. Tot haar grote verbazing zei ze dat haar auto bij de ramkraak was gebruikt', vertelt de vrouw van de juwelier. De wagen bleek eerder in de nacht gestolen te zijn aan de Kamperfoeliestraat.