Instellingen

Minder aanmeldingen bij omstreden Haagse Alhuraa Universiteit

Afgestudeerden
Afgestudeerden

DEN HAAG - Het aantal aanmeldingen van studenten voor de omstreden Alhuraa Universiteit voor Islamitische studies in Den Haag is in een vrije val geraakt. De affaire rond valse diploma’s heeft geleid tot een flink aantal minder inschrijvingen.

Door Marcel van den Eng

De universiteit werd begin deze maand door de rechter veroordeeld tot een boete van 50.000 euro voor het uitreiken van diploma’s in de periode van 2007 tot 2010, terwijl daar geen vergunning voor was. De helft van de boete is voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar.

Volgens advocaat Van der Zwan wisten de cursisten dat hun behaalde diploma’s aan de Alhuraa Universiteit niet hetzelfde zijn als bijvoorbeeld die van de Universiteit Leiden of de Erasmus Universiteit in Rotterdam. 'Daardoor is er geen sprake van valsheid in geschrifte. Bovendien is de naam universiteit wettelijk niet beschermd.'

Goede afloop

Van der Zwan heeft vertrouwen in de goede afloop van een hoger beroep. 'In de periode van 2007 tot 2010 zat er een ander bestuur. Het huidige bestuur is zeer aangeslagen na de veroordeling. Er was veel media-aandacht die niet werd verwacht.' Na de veroordeling heeft de universiteit geen reden gezien om het beleid aan te passen bij het uitreiken van diploma's.

De raadsman erkent dat er een 'duidelijke terugval' in het aantal aanmeldingen voor de Alhuura Universiteit is ontstaan. Er zijn zo’n 200 tot 300 studenten. Van der Zwan schat dat het aantal nieuwe inschrijvingen met tientallen is afgenomen.