Instellingen

Tentoonstelling over Philips in Museum Boerhaave in Leiden

Museum Boerhaave
Museum Boerhaave

LEIDEN - Museum Boerhaave in Leiden exposeert vanaf donderdag een selectie van uitvindingen van Philips. De onderzoeksafdeling van het bedrijf bestaat volgend jaar 100 jaar en dat is voor het techniekmuseum aanleiding om stil te staan bij bijzondere producten die Philips heeft voortgebracht.

Van de allereerste Philishave tot de allernieuwste experimenten met lichttechniek, van successen als de cd tot flops als de Video 2000 recorder. In totaal zijn er tientallen apparaten te bewonderen. Daarnaast is er een speciaal voor het museum ontworpen lichtkunstwerk dat reageert op de aanwezigheid van mensen. Ook maakt de bezoeker kennis met intelligent licht, waarmee informatie kan worden opgevraagd op een tablet.

Conservator Ad Maas van Museum Boerhaave vertelt dat het formaat van de cd zoals we die kennen op een bijzondere manier tot stand is gekomen: ‘Philips werkte samen met Sony, en de topman van Sony wilde een schijfje waar een langzame uitvoering van de negende symfonie van Beethoven helemaal op paste. Daarom moest de speelduur worden opgerekt naar 74 minuten en zo werd de cd iets groter dan het prototype.’

De eerste Philishave

De expositie laat één van de eerste televisies zien, de eerste consumentenradio en de eerste Philishave. ‘De bedenker daarvan baseerde z’n idee op de dynamo’, aldus Maas. De bezoeker kan zelf ook aan de slag met interactieve spelletjes of kijken naar het computerspel Frogger. De expositie is nog te zien tot 26 oktober volgend jaar.