Instellingen

Round-up topklasse: Bollenstreekclubs in drijfzand

REGIO - De winterstop in het amateurvoetbal breekt aan met de wetenschap dat de zes regionale zaterdagtopklassers in een diep dal zitten. Vooral in de Bollenstreek is het leed niet te overzien, met de vijf laagst geklasseerde clubs.

Het is nog nooit vertoond sinds de invoering van de topklasse in 2010: vijf Bollenstreekploegen op de laatste vijf plaatsen. Grootste tegenvaller is Katwijk. De regerend kampioen staat voorlaatste en zou virtueel met Noordwijk en Ter Leede uit de topklasse kelderen.

Rijnsburgse Boys zou op dit moment promotie-/degradatieduels moeten spelen, FC Lisse is nog net ‘veilig’. De laatste regioploeg, Scheveningen, bevindt zich daar niet ver boven. Hoogste tijd voor een round-up van de eerste seizoenshelft.

Scheveningen

Op Houtrustig is het rustig. Zeker nadat Scheveningen het kalenderjaar afsloot met een 1-2 overwinning op ONS Boso Sneek. Dat was wel nodig ook, want daarvoor werd driemaal op rij verloren. Na de eerste drie duels stonden de Scheveningers nog fier aan kop, maar dat hebben ze dus niet vol kunnen houden.

Symbool voor de rust aan de Scheveningse kust staat John Blok. De oefenmeester voegde deze week een extra jaar toe aan zijn dienstverband en gaat daarmee zijn alweer zijn elfde seizoen (met een onderbreking van vijf jaar) in. Het sterke spel van rechtsback Joël Tillema is nu ook buiten Scheveningen opgevallen: Spakenburg neemt hem na dit seizoen over.

FC Lisse

Een slechte start kende FC Lisse met twee punten na vijf wedstrijden. Maar gestaag klom de ploeg omhoog, waarbij de piek in de top-3 lag. Werden ze zelfs nog even gezien als een ‘dark horse’ voor de titel, de Lissenaren lijken nu weer terug bij af. Hoewel ze de kerst ingaan met een puik punt op zak, verworven tegen koploper IJsselmeervogels: 1-1.

Ook op Ter Specke is stabiliteit het sleutelwoord. Misha Salden is van al zijn collega’s de langstzittende trainer in de topklasse. Hij verlengde al in oktober zijn verbintenis, die hem voor het zesde opeenvolgende seizoen in Lisse houdt. Al steekt Salden niet onder stoelen of banken dat hij, met diploma op zak, ambities heeft om in het betaald voetbal aan de slag te gaan.

Rijnsburgse Boys

De verwachtingen waren als altijd hooggespannen in Rijnsburg, aan de vooravond van een nieuw seizoen. Met een flink vernieuwd elftal dachten de ‘Uien’ hoge ogen te gaan gooien, maar feit is dat ze op de helft van de competitie al vijftien punten achterstand hebben opgelopen op de klassementsleider. Het onfortuinlijke verlies bij Kozakken Boys (2-1) hielp daar niet bij.

Voor een vrolijke noot zorgt Raily Ignacio. De scepsis was groot rondom het aantrekken van de spits, die vorig seizoen door Spakenburg werd weggestuurd. Maar na een moeizame start beloont de oud-speler van ADO Den Haag het vertrouwen van zijn coach met elf treffers. Over vertrouwen gesproken: Niek Oosterlee mag er, zonder prijzen op zak, een zesde jaar aan vastplakken op de Middelmors.

Noordwijk

Wisselvalligheid troef. Dat is de eerste seizoenshelft van Noordwijk in een notendop. Het wil maar niet lukken om een geslaagde serie neer te zetten. Dat baart zorgen op de Duinwetering. Daarbij moet wel aangetekend worden dat het voetbal bij vlagen redelijk is, maar dat het af en toe ontbreekt aan geluk en scherpte. Zo ook zaterdag bij GVVV (2-2), toen een voorsprong laat werd weggegeven.

De huidige stand van zaken leert dat Noordwijk de eerste ploeg is die onder de degradatiestreep staat. Ongeacht de uitkomst van het huidige seizoen, wordt bij Noordwijk met spanning uitgekeken naar het nieuwe jaar. Want: wie wordt de opvolger van Robbert de Ruiter? Hij heeft besloten om na dit seizoen een sabbatical te nemen, waardoor er bij Noordwijk een trainersvacature is.

Katwijk

Zou je de finishlijn halverwege de race al trekken, dan zou Katwijk een negatieve primeur in handen hebben. Nooit eerder degradeerde een kampioen het seizoen erop uit de topklasse. De huidige vijftiende plek, na tien nederlagen in zestien duels, suggereert een crisissituatie in Katwijk. Die crisis is al dan niet tijdelijk bezworen, dankzij de zwaarbevochten zege op Ter Leede: 2-0.

Katwijk kleurde rood in de eerste competitiehelft. Vijf keer werd een Katwijker van het veld gestuurd, waarvan de dubbele schorsing van Jerghinio Sahadewsing de meeste impact had. Kortom: de druk is groot aan de Krom. Zo groot, dat coach Cees Bruinink zijn lot in handen van de clubleiding legde. Die wenste hem niet te ontslaan. En ook de fans blijven de Katwijkers hartstochtelijk steunen.

Ter Leede

Als debutant op de laatste plaats terechtkomen; dat mag je geen schande noemen. De manier waarop Ter Leede zich bij tijd en wijle profileerde, was qua spel een topklasser waardig. Maar: cijfers liegen niet. Het wordt een hels karwei voor de Sassenheimers om aan een rechtstreekse terugkeer naar de hoofdklasse te ontsnappen.

De verklaring zit ‘m deels in verwikkelingen aan het trainersfront. Kampioenenmaker Henk Wisman stelde zijn selectie samen, maar vertrok nog voordat de eerste bal ging rollen. Zijn opvolger Bob de Klerk keerde na vijf wedstrijden Ter Leede de rug toe. Interim-coach Jan Blankespoor haalde wel de kerst, maar hij doet weer een stapje terug als assistent van de deze week teruggehaalde Wisman.