Groen licht voor Haagse Sportcampus in Zuiderpark

DEN HAAG - De Sportcampus in het Haagse Zuiderpark komt er definitief. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdagavond in met de bouw van het sportcomplex op de plek van het voormalige ADO Den Haag-stadion.
In de Sportcampus komen twaalf collegezalen en diverse sportzalen, waaronder drie gymzalen en een danszaal. De topsporthal van de campus gaat plaats bieden aan 3.500 toeschouwers. Ook komt er een beachsporthal met zes speelvelden voor beachvolleybal en een speelveld voor beachsoccer.
Daarnaast maken een turnhal en twee hallen voor amateursport deel uit van het complex.Verder kan er gevoetbald worden op acht velden en wordt er een multifunctioneel kunstgrasveld en een beachcourt aangelegd.

80 miljoen

De bouwkosten van de sportcampus zijn geraamd op 80 miljoen euro. De gemeente Den Haag betaalt 59 miljoen en de Haagse Hogeschool investeert 21 miljoen euro. Een jaar geleden werd het ineens onzeker of het project door kon gaan. Woningcorporatie Vestia, die 40 miljoen zou investeren, trok zich toen terug uit de Sportcampus. Dat leek het einde van de Sportcampus te betekenen. Maar nu gaat de bouw in versoberde vorm toch door. Zo is een ondergrondse parkeergarage en een hotel voor sporters uit het ontwerp geschrapt.
De collegepartijen PvdA, VVD, D66 en CDA stemden in met het bouwproject, gesteund door oppositiepartijen PPS, Groen Links em Groep Ter Linden. Ze vinden de Sportcampus een belangrijke nieuwe voorziening voor de stad.
PvdA-raadslid Gerard Verspuij sprak van een 'nieuwe parel voor onze geweldige stad'. En D66-fractievoorzitter Rachid Guernaoui is erg blij met de flinke investering in sportonderwijs.   
Groep De Mos, de Haagse Stadspartij, de SP, de PVV, de Partij voor de Dieren en de Partij van de Eenheid zijn tegen. Richard de Mos vindt het onverantwoord om 'na de desastreuze havenplannen voor Scheveningen en het cultuurpaleis aan Het Spui, weer een megaproject door de strot van de Haagse bevolking te duwen'. De Stadspartij vindt de Sportcampus een onnodig prestigeproject en de SP vreest dat het enorme complex het park aantast.
in de zomer van 2016 moet de Sportcampus klaar zijn.