Chinees op nr 39 Haagse CDA-lijst na Gordon-rel

DEN HAAG - Het CDA in de Haagse gemeenteraad heeft op de kieslijst voor de verkiezingen van maart 2014 op nummer 39 een Chinese kandidaat gezet. Lijsttrekker Kasten Klein laat weten dat de plaats op de kieslijst een knipoog naar de recente rel rond zanger Gordon is.
De Haagse ondernemer van Atom Zhou  zou aanvankelijk als lijstduwer meedoen aan de verkiezingen, maar vanwege de situatie rond Gordon voelt Atom Zhou zich nu extra gemotiveerd om voor een zetel in de Haagse gemeenteraad te gaan. Volgens hem is de tijd nu rijp dat de Chinezen een gezicht krijgen en hun stem laten horen.
Zhou heeft zijn kandidaatstelling bekendgemaakt via een Chinese advertentie in de China Times, een krant voor Nederlandse Chinezen. 'Wij Chinezen spreken de 'r' uit als en 'l'. Daarom wordt nummer 39 met rijst, nummer 39 met lijst. De CDA-lijst', zegt Zhou.
Het CDA in de hofstad heeft ook een Poolse kandidaat op de lijst. Als zij in de gemeenteraad komt heeft Den Haag een primeur met het eerste Poolse raadslid van Nederland.
Een aantal weken geleden lag zanger en presentator Gordon onder vuur, omdat een grap maakte over een Chinese kandidaat in 'Holland's Got Talent'. Voordat de kandidaat ging zingen vroeg Gordon: 'Welk nummer ga je zingen? Nummer 39 met rijst?' Zijn grap werd door velen als racistisch gezien.