Instellingen

Twaalf mensen in Den Haag krijgen gebiedsverbod tijdens de jaarwissling

Vuurwerk
Vuurwerk

DEN HAAG - Twaalf mensen krijgen in Den Haag een gebiedsverbod tijdens de jaarwisseling. Dat gebeurt op basis van de Overlast Wet. Notoire overlastgevers kunnen preventief zo’n verbod krijgen. Vorig jaar kregen nog 25 mensen een gebiedsverbod.

Gemeente, politie en het Openbaar Ministerie zetten ook dit jaar weer alles op alles op de jaarwisseling rustig te laten verlopen. Alle maatregelen die er afgelopen jaren zijn genomen, lijken te werken. In ruim de helft van alle Nederlandse gemeentes is het aantal incidenten tijdens nieuwjaarsnacht afgenomen. Bij 45 procent is het ongeveer gelijk gebleven en bij 5 procent is het aantal incidenten toegnomen. Dat blijkt uit cijfers van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Ook in Den Haag is het aantal incidenten afgelopen jaren afgenomen. Vorige jaarwisseling waren er 181 aanhoudingen. Het jaar daarvoor erden er 313 mensen aangehouden.

De gemeente Den Haag zit jaren op dezelfde lijn. Aan de ene kant zorgen ze ervoor dat mensen kunnen feesten, bijvoorbeeld door georganiseerde vreugdevuren. En aan de andere kant is er repressief lik-op-stuk beleid. Zoals de gebiedsverboden bij mensen die het eerder al te bont hebben gemaakt en waarvan de gemeente verwacht dat ze dat ook dit jaar weer zullen doen.

Hogere straffen

Het Openbaar Ministerie (OM) werkt hier ook aan mee. Als je wordt gepakt tijdens de jaarwisseling, kun je er rekening mee houden dat de strafmaat 75 procent hoger ligt dan anders. Als er sprake is van agressie of geweld tegen mensen met een publieke taak, dus mensen van de politie, ambulancepersoneel of de brandweer, zal het OM de strafmaat daarnaast met 200 procent verhogen.

Het OM vindt het belangrijk dat mensen hun straf zo snel mogelijk krijgen. Dat betekent dat er net als voorgaande jaren weer snelrechtzittingen zijn. Deze staan in Den Haag gepland op vrijdag 3 januari en als er genoeg zaken zijn ook nog maandag 6 januari.

Vreugdevuren

Er zijn dit jaar vijf georganiseerde vreugdevuren in de Hofstad. Dat zijn traditioneel de vuren op het Noorder -en Zuiderstrand. En in de Paets van Troostwijkstraat in Laakkwartier-Oost, de Purmerendstraat in Leyenburg en de Fakonahof in de Rivierenbuurt-Noord mag er worden gestookt.