Aantal rolmodellen Oud en Nieuw in Den Haag gehalveerd

Knalvuurwerk
Knalvuurwerk
DEN HAAG - Het aantal ‘rolmodellen’ tijdens Oud en Nieuw in Den Haag is in een paar jaar tijd gehalveerd. Dat blijkt uit cijfers van de gemeente. Waren er tijdens de jaarwisseling 2011/2012 nog zo’n duizend vrijwilligers op de been, nu zullen dat er naar verwachting zo’n vijfhonderd zijn.
Rolmodellen zijn vrijwilligers van onder meer sportverenigingen en moskeeën die tijdens de jaarwisseling in hun eigen wijk surveilleren en jongeren aanspreken op wangedrag. De politie en de gemeente toonden zich erg enthousiast over de rolmodellen, die voor tonnen aan schade zouden hebben voorkomen. 
Volgens politie en gemeente  heeft de daling van het aantal rolmodellen onder meer te maken met de professionalisering van het project. Zo worden tegenwoordig bijvoorbeeld buurtinterventieteams ingezet. ‘De aanpak van nu is heel anders dan een paar jaar geleden’, zegt een woordvoerder van de politie.
Het project begon zes jaar geleden in Bouwlust en Vrederust. Daar hebben zich vrijwilligers van het eerste uur teruggetrokken.