Celstraffen voor relschoppers Oud en Nieuw Moordrecht

Mobiele eenheid
Mobiele eenheid
MOORDRECHT - De rechter heeft vrijdag celstraffen opgelegd aan vijf relschoppers die afgelopen jaarwisseling in Moordrecht buurtbewoners, agenten en ME'ers belaagden. Het zijn zwaardere straffen dan de werkstraffen die justitie eiste.
Bij nieuwbouwhuizen aan de Koningin Julianastraat werden op 1 januari de ruiten ingegooid. Toen agenten poolshoogte kwamen nemen, werd met stenen, flessen en zwaar vuurwerk gegooid. De politie moest samen met de bewoners wegduiken om niet gewond te raken.
Het ging om een groep van tien tot vijftien jongeren. Twee van hen konden worden herkend, ze moeten van de rechter dertig dagen de cel in, waarvan de helft voorwaardelijk. De man die volgens de rechtbank aanstichter was, moet daarnaast 200 uur werkstraf uitvoeren, de andere man kreeg naast zijn celstraf 100 uur werkstraf.

ME'ers belaagd

Na het belagen van de agenten, verplaatsten de jongeren zich naar het wijkgebouw. De politie volgt met versterkingen en ME. Bij de aanhouding van de jongeren wordt een ME'er geschopt en geslagen.
Twee mannen krijgen voor hun verzet bij aanhouding 21 dagen celstraf, waarvan 6 voorwaardelijk. Een man die niet alleen heeft geslagen en geschopt, maar ook gedreigd, krijgt 45 dagen cel, waarvan 30 voorwaardelijk.

Huisarrest

De officier van justitie liet vorige week weten uit te gaan van een eenmalig incident. Daarom werd geen huisarrest geëst. 'Laat ze de komende jaarwisseling maar bewijzen dat ze het ook normaal kunnen vieren', zei hij.
Daar is de rechter het niet mee eens. Alle vijf de relschoppers moeten komende Oud en Nieuwviering binnen blijven.