Instellingen

Bijzondere misbaksels Delfts blauw gevonden in Spoorzone

DELFT - In een voormalige stadsgracht in de Spoorzone in Delft hebben archeologen vorige week een zeldzaam misbaksel van Delfts blauw gevonden. Dat maakte het Museum Prinsenhof vrijdag bekend.

Het is een stapel van 25 beschilderde fraai beschilderde, aan elkaar geplakte schaaltjes. Het misbaksel moet volgens kenners rond 1650 gemaakt zijn. Het is gevonden in een deel van de gedempte stadsgracht voor de Dirk Langenstraat.

Delfts aardewerk werd vroeger gestapeld in kokers gebakken. De borden in de koker werden uit elkaar gehouden door pennetjes die door de kokerwand heen staken. Soms ging er tijdens het bakken iets mis waardoor de inhoud op elkaar stortte. Door het glazuur zijn de schaaltjes aan elkaar blijven plakken.

Vondst is zeer zeldzaam

Deze vondsten zijn zeer zeldzaam. Omdat dit misbaksel in zeer goede staat is, vertelt het veel over het productieproces van het wereldberoemde Delfts aardewerk. 

Misbaksel te zien in Prinsenhof

Het misbaksel is te zien in de tentoonstelling Delfts blauw, 'Kunst of Kitsch' die nog tot en met 5 januari in het Delftse Museum Het Prinsenhof te bezoeken is.