Instellingen

Koolmonoxide sluipmoordenaar: jaarlijks tien doden

koolmonoxide woning bentelostraat den haag

DEN HAAG - Nog steeds overlijden elk jaar zo'n tien mensen in Nederland door koolmonoxidevergiftiging. In de Haagse Bentelostraat ging het de afgelopen maanden bijna twee keer mis.

Het zeer giftige gas ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld gas of hout. Het is een echte sluipmoordenaar: je proeft of ruikt het niet en voor dat je het weet ben je bewusteloos.

Toch zijn er volgens Hans Jansen van de GGD wel signalen waaraan je koolmonoxide kunt herkennen: 'Hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid. En dit kan leiden tot flauwvallen, in coma raken of zelfs dodelijke afloop.'

Essentiële tips

Zover wil je het natuurlijk niet laten komen. Daarvoor is het mogelijk om een koolmonoxidemelder te plaatsen. Die moet je dan wel op de juiste manier installeren. Maar zo'n alarmsysteem alleen is zeker niet genoeg.

Arwin van de Zande van brandweer Haaglanden heeft drie essentiële tips: 'Onderhoud het gastoestel, geiser of kachel. Onderhoud rookgasafvoeren zoals bijvoorbeeld de schoorsteen. En zorg voor voldoende ventilatie in de ruimte waar het gastoestel staat. Er moet voldoende frisse lucht in de ruimte komen zodat er een goede, schone verbranding kan plaatsvinden.'