Instellingen

Kerstcadeau voor Den Haag: minder schulden

Financiële meevaller voor Den Haag
Financiële meevaller voor Den Haag

DEN HAAG - De schuld van Den Haag is met 105 miljoen euro teruggebracht. De gemeente heeft vrijdag twee langlopende leningen afgelost. Hierdoor gaat de rentelast van de gemeente jaarlijks met 4,3 miljoen euro omlaag. Het moet de financiële positie van de stad versterken, zegt wethouder Boudewijn Revis (VVD) van Financiën.

Het gaat om twee langlopende leningen die de gemeente in het verleden heeft afgesloten bij de Bank Nederlandse Gemeenten. Door de aflossing bedraagt de totale schuldenlast van Den Haag nu nog 760 miljoen euro.

Volgens Revis neemt de gemeente verantwoordelijkheid door het geld niet in de stad te investeren maar te gebruiken voor het aflossen van schulden, juist in deze slechte economische tijd.

Verantwoordelijkheid

Revis: ‘Vooral nu is het noodzakelijk om de financiën op orde te brengen. Je kan ervoor kiezen om een keer het geld uit te geven maar wij kiezen voor een voordeel van elk jaar 4,3 miljoen euro. Dat betekent dat we jaarlijks kunnen blijven investeren.’

Bij het aflossen van de leningen heeft de gemeente een zo gunstig mogelijk moment uitgekozen. Maar dat betekent niet dat de aflossing zonder boetes gedaan kan worden. ‘De boete bedraagt 23,5 miljoen euro. Maar ondanks deze boete, betaalt het verlagen van de schulden zich op langere termijn uit.’