Soldaat van Oranje in Katwijk langstlopende musical ooit

KATWIJK - De musical Soldaat van Oranje is na volgende week zaterdag de langstlopende theatervoorstelling in Nederland. In ruim drie jaar tijd heeft de cast de voorstelling dan 1.095 keer gespeeld in de TheaterHangaar in Katwijk.
Daarmee streeft de productie The Phantom of the Opera voorbij. Die stopte in 1996 na 1.094 voorstellingen.
'Een beetje surrealistisch', vindt producent en bedenker Fred Boot. 'Dit gaat zo je voorstellingsvermogen te buiten. Dat we met één voorstelling al zo lang spelen, met zo veel bezoekers. Nee, daar denk je niet aan als je met zoiets begint.'

Verhaal over grote verzetsheld

Soldaat van Oranje is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Erik Hazelhoff Roelfzema. Hij was een Leidse student die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog ontpopt tot een van de grootste verzetshelden van ons land.
De theatervoorstelling ging op 30 oktober 2010 in première in de TheaterHangaar op het voormalig vliegveld Valkenburg in Katwijk. Inmiddels hebben meer dan 1,2 miljoen mensen de musical bezocht.

Een jaar spelen was optimistisch

Aanvankelijk hoopten de makers dat de musical een jaar op de planken zou staan. 'Dat was al heel optimistisch als nieuwe producent op een totaal onbekende locatie met onbekende acteurs en een regisseur en schrijver die nog nooit een musical hadden gedaan'', vervolgt Boot. Hij verwijst naar regisseur Theu Boermans en schrijver Edwin de Vries.
Deze factoren bleken juist ook de kracht van Soldaat van Oranje. 'We hebben gedurfd het onderscheid te maken en we hadden natuurlijk de titel mee', zegt de producent. 'Vooral het verhaal spreekt veel mensen aan. Het intrigeert niet alleen, het gaat in je buik zitten. De oorlog heeft ons allemaal direct of indirect geraakt.'
Inmiddels heeft de musical al twaalf koninginnen 'versleten' en kropen negen acteurs in de huid van Erik Hazelhoff Roelfzema. Dat betekent ook steeds afscheid nemen en mensen opnieuw inwerken. 'Best heftig, iedereen heeft zo’n hechte band met elkaar omdat je heel veel tijd in het 'soldatendorp' doorbrengt. Het is nog net niet sektarisch', vertelt de producent.

Problemen met het spectaculaire decor

Ook het spectaculaire decor maakt de musical bijzonder, vindt Boot. 'Je komt over de voormalige landingsbaan aan, in een oude hangaar, met een tribune die gaat draaien, met een zee en een echte Dakota. Daardoor kun je niet ontkomen aan het verhaal.'
De technische hoogstandjes leidden ook tot problemen, vooral in het begin, toen de voorstelling drie keer moest worden stopgezet en zo'n dertig keer werd onderbroken door een storing in het geluid of de projectieschermen.

Producent wil het verhaal niet uitmelken

Soldaat van Oranje gaat door zolang er publiek komt, stelt Boot. 'Al zullen we op een soort hoogtepunt ooit wel stoppen. We gaan het niet uitmelken.'
Het contract voor het gebruik van de hangaar loopt in elk geval tot de zomer van 2017. 'Maar ik ga er niet vanuit dat we tot die tijd met de Soldaat zullen doorgaan, al kan ik me een leven zonder bijna niet voorstellen.'

Voormalige recordhouder reageert sportief

Joop van den Ende die The Phantom of the Opera produceerde, reageert sportief op het feit dat zijn voorstelling het aflegt tegen Soldaat van Oranje. 'Ik feliciteer de makers van Soldaat van Oranje met het grote succes van deze oorspronkelijk Nederlandse musical', zegt hij.
Van den Ende zegt trots te zijn dat hij zeventien jaar geleden een record vestigde. Zijn voorstelling trok toen 1,8 miljoen bezoekers.
'Dat het record qua aantal voorstellingen nu wordt gebroken, toont de nog steeds positieve ontwikkeling van de musical in Nederland. En ik verwacht dat Soldaat van Oranje ook het record in aantal bezoekers zal gaan breken', laat Van den Ende weten.

Mijlpaal wordt zaterdag gevierd

De mijlpaal wordt zaterdag gevierd in aanwezigheid van gasten uit de theaterwereld. Onder wie ook Ben Cramer en Joke de Kruijf, die beiden meespeelden in The Phantom.
Om 23.15 uur wordt er op Nederland 1 tijdens een reclameblok een paar minuten rechtstreeks geschakeld naar de TheaterHangaar. Een aantal acteurs wordt dan kort geïnterviewd.