Instellingen

Uitspraak: Geen straf voor agent die Rishi doodschoot

Politie schietincident HS
Politie schietincident HS
DEN HAAG - Geen straf voor de agent die vorig jaar op station Hollands Spoor in Den Haag de 17-jarige Rishi neerschoot. Dat heeft de rechter maandag bepaald. Rishi overleed nadat de agent hem in zijn hals had geschoten.
Zaterdagochtend 24 november vorig jaar kwamen agenten naar station Hollands Spoor, omdat iemand gedreigd zou hebben met een vuurwapen. Rishi zette het op een lopen toen de agenten met getrokken wapen op hem afkwamen. Toen hij omkeek en met zijn hand iets zwarts uit zijn jaszak haalde, schoot een van de agenten hem neer. De jongen bleek uiteindelijk geen wapen te hebben.
Volgens de rechtbank is de agent niet strafbaar. 'Er is geen enkel bewijs dat hij Rishi opzettelijk wilde doodschieten', zei de rechter. Daarom wordt hij vrijgesproken van moord. Ook doodslag is volgens de rechtbank niet aan de orde. 'Hij heeft niet willens en wetens het risico genomen dat Rishi kon overlijden.'

Geen alternatief

De agent had volgens de rechtbank geen alternatief. Er was geroepen dat Rishi moest blijven staan, maar hij rende volstrekt onverwacht weg. 'In veertien dienstjaren heb ik nog nooit meegemaakt dat een verdachte wegrende voor een getrokken dienstwapen', zou een collega van de agent hebben verklaard.
Volgens de rechtbank moest de agent kiezen tussen schieten of Rishi laten lopen. 'Afwachten had onaanvaardbare risico's opgeleverd', aldus de rechter. De agenten waren immers in de veronderstelling dat Rishi een wapen had. 'De maatschappij verwacht dan van een politieman dat hij optreedt.'

Justitie wilde ook geen vervolging

Justitie had twee weken geleden gevraagd om ontslag van alle rechtsvervolging. Volgens officier van justitie Wouter Bos liep de agent iets te snel op het moment dat hij schoot, maar kan hem niet worden verweten dat hij niet eerst een rustige stabiele houding heeft aangenomen.
De agenten dachten dat Rishi een vuurwapen had, Rishi zette het op een lopen toen ze hem wilden aanhouden en greep naar zijn jaszak. 'Dat vergroot de urgentie om te handelen', aldus de officier van justitie twee weken geleden. 'Door Rishi's optreden is een keten van gebeurtenissen in gang gezet die uiteindelijk leidde tot zijn noodlottige overlijden', zei de officier van justitie twee weken geleden.