ACP: Pas de wet aan voor schietende agent

DEN HAAG - De vrijspraak van de agent die Rishi op station Hollands Spoor doodschoot, leidt mogelijk tot aanpassing van wetgeving. Politiebond ACP vindt dat de wet gewijzigd moet worden.
'Als een agent op iemand schiet, doet hij of zij dat als een ambtenaar die probeert om de veiligheid te beschermen. Daar moeten rechters en de wet rekening mee houden.', vindt politievakbond ACP. 'De wet biedt nu geen andere optie dan vervolging voor doodslag. We willen graag dat dat wordt aangepast. Doodslag is een te zware term.', zei een woordvoerster maandag.
Volgens de ACP is politiewerk mensenwerk. 'In een splitsecond moet je op het scherpst van de snede keuzes maken met de informatie die je dan hebt. Een keuze kan heel ernstige gevolgen hebben', aldus de woordvoerster.
Zij laat in het midden hoe de wet precies moet worden aangepast. 'Een optie is dat het als een verzachtende omstandigheid geldt wanneer iemand iets doet als agent.'
De agent die Rishi vorig jaar doodschoot werd maandagmiddag vrijgesproken van doodslag. De familie van Rishi legt zich er niet bij neer en wil mogelijk de overheid aansprakelijk stellen.