De onontdekte plekjes van Den Haag

REGIO - Den Haag - Den Haag trekt steeds meer toeristen naar de stad. Belangrijke trekpleisters zijn het Vredespaleis en het Binnenhof. Maar stadsgids Patsy Stonehenge laat zien dat de Hofstad genoeg onontdekte plekjes kent.
‘Je bent niet in Den Haag geweest als je niet op de prachtige begraafplaats Sint Petrus Banden bent geweest’, zegt Patsy Stonehenge. De diva geeft rondleidingen door de Hofstad met haar bedrijf ‘Duister Den Haag’. ‘Dit kerkhof is het Père-Lachaise van Den Haag. Hier liggen heel veel bekende Nederlanders. Zoals de familie Brenninkmeijer, de families van de V&D, Peek & Cloppenburg, Guusje Nederhorst en Robert Long.’
Den Haag is een populaire bestemming voor een citytrip. De groei van het aantal toeristen  is met 11 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. ‘Er is nog genoeg te ontdekken in Den Haag’, zegt Patsy Stonehenge. ‘Zoals Van Kleef, een echte Haagse distilleerderij uit 1842’. De distilleerderij is een museum en er zijn proeverijen te doen.
In 2011 is er een uitkijkpunt geopend op het Strijkijzer, het op drie na hoogste gebouw van Den Haag. ‘We gaan naar de 42e verdieping’, wijst de diva-gids ons de weg. ‘Gelukkig heb ik geen hoogtevrees.’ Voor bezoekers geeft Patsy nog een tip: ‘trek geen hakken aan, maar gympen’. Patsy spreekt uit ervaring. Met haar hakken zakt ze steeds door de gaatjes in de vloer van het uitzichtplatform.