Dierenleed in 2013: recordaantal honden en katten gedumpt

DEN HAAG - 2013 was het jaar van het dierenleed. Nooit eerder werden er zoveel verwaarloosde katten en honden in beslag genomen. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van economische zaken.
In Nederland zijn er 840 honden en 510 katten weggehaald, omdat hun baasjes niet goed voor hen zorgden. Cijfers voor Zuid-Holland zijn er niet, maar dierenambulances, asiels en de Dierenbescherming bevestigen het beeld.
Volgens een woordvoerder van de Dierenbescherming Haaglanden is er geen 'kwade wil' bij de eigenaren van honden en katten, maar kunnen ze de zorg niet meer betalen.'Door de crisis wordt dat steeds erger. Er worden meer dieren gedumpt met allerlei mankementen. Dat zijn erg trieste situaties.' Organisaties als de Dierenambulance of Dierenbescherming.draaien dan voor de kosten op, terwijl ze zelf ook minder te besteden hebben. 'Een behandeling bij de dierenarts kost klauwen met geld', verzucht de woordvoerder.

Katten verhuizen niet mee

De eigenaren van de gedumpte dieren zijn vaak niet meer op te sporen. 'De katten zijn dan wel gechipt, maar vaak kloppen de gegevens niet. Dan is het telefoonnummer afgesloten of wonen de eigenaren inmiddels op een ander adres.
Het lijkt een trend om bij een verhuizing de katten in het oude huis achter te laten. Buurtbewoners bellen dan met de Dierenbescherming of 144 Red een Dier. Sommige katten zijn al helemaal verwilderd en zwerven door de buurt. Volgens een woordvoerder is ook hier de financiële crisis de oorzaak van het dierenleed. Het komt ook voor dat de katten gewoon erg lastig waren: ze plasten in huis of maakten de meubels kapot.
Ook slangen verwaarloosd 
Gedumpte dieren kwamen in 2013 geregeld in het nieuws. In maart redde de dierenpolitie in Hillegom drie honden. Ze zaten in donkere, vieze hokken. Er werd ook een verwaarloosde pony weggehaald.  In september werden op een boerderij in Voorhout tientallen verwaarloosde dieren in beslag genomen. De hokken waren nat, het eten slecht en er lag overal schimmel. In een huis in Den Haag werd in oktober een bijzondere vondst gedaan: er zaten 22 slangen en koikarpers in een huis.
Kerstboom is een killer!
De Dierenbescherming heeft ook nog een waarschuwing voor mensen die houden van hun viervoeters. 'De versiering van kerstbomen kan levensgevaarlijk zijn.' Chocoladekransjes (puur), dennennaalden, hulst, engelenhaar en lintjes zijn sluipmoordenaars voor huisdieren. Honden kunnen overlijden door het snoepen van chocolade, voor katten zijn de lintjes die onder de tong komen dodelijk. 'Pas dus op, als je op Eerste Kerstdag niet bij de dierenarts wilt zitten', is de kerstboodschap.