Haagse oud-wethouder Stolte overtrad regels op Bonaire

DEN HAAG - De Haagse oud-wethouder Wilbert Stolte (CDA) heeft regels geschonden toen hij rijksvertegenwoordiger was op Bonaire. Hij heeft onvoldoende toezicht gehouden op het Water- en Energiebedrijf op dat eiland.
Dat concludeert een onderzoek in opdracht van minister Kamp van Economische Zaken, meldt NRC Handelsblad. Stolte zou hebben ingestemd met een benoeming van een commissaris die niet geschikt was voor die functie. Verder maakte hij allerlei afspraken zonder de directie van het Water- en Energiebedrijf daarvan op de hoogte te houden.
Stolte moest namens de regering toezicht houden op de integriteit van het bestuur op Bonaire, maar is zelf in opspraak gekomen. Hij zou te hechte banden hebben met politici op het eiland.
Stolte stopt
Minister Plasterk haalde hem eerder dit jaar terug voor overleg. Plasterk zei daarna dat de integriteit van Stolte niet in het geding is. Toch stopt de oud-wethouder al in mei 2014 met zijn functie als een soort commissaris van de koning op Bonaire. Dat is drie jaar voordat zijn termijn afloopt.