Instellingen

Leiden wil bussen uit de Breestraat

LEIDEN - De bekendste straat van Leiden is misschien wel de Breestraat en die winkelstraat is aan het verloederen. Hoofdoorzaak veel te veel busverkeer.

Verantwoordelijk wethouder Strijk van Leiden wil dat een deel van de bussen een andere route gaan rijden richting het centraal station. Ze zouden dan ook over de nu al drukke Hooigracht en Langegracht moeten gaan rijden en daar is het al erg druk met auto's.

De Breestraat is een winkelstraat waar ook de regionale bussen van busmaatschappij Arriva doorheen rijden. In een afspraak tussen de provincie en Arriva staat dat de bussen tot in 2020  over de Breestraat mogen rijden.

Economie boven gezondheid

Een alternatieve route voor de bussen zou gaan over de Hooigracht en de Lange gracht richting het Centraal Station van Leiden. Vooral de Hooigracht staat nu in de spits al vast met auto’s. Bewoners zijn bevreesd voor het plan om door hun straat ook nog bussen te laten rijden. Zij zijn van plan naar de bestuursrechter te stappen op het moment dat de wethouder Strijk zijn plannen zal doorzetten.

Actie

De aktiebereidheid is groot onder de bewoners. Ze zijn de vervuiling zat in hun straat. Volgens de voorzitter van bewonersvereniging Pancras West, Jaap van Meijgaarden zet wethouder Strijk de economie boven de gezondheid van de bevolking.

Onderzoek

Wethouder Strijk uit Leiden gaat nu onderzoeken of de doorstroom van auto's over Leidse Hooigracht beter kan en zal dan besluiten of er bussen kunnen gaan rijden.

Op de lange termijn wil hij Leiden graag wat autoluwer, maar echt  helemaal autoluw maken zoals in cemtrum Den Haag is volgens hem niet goed voor de stad.