Kerken bereiden zich voor op drukke kerstnachtdienst

DEN HAAG - Ook dit jaar zullen de kerken weer volstromen op Kerstavond en Kerstnacht. Ook niet-gelovigen gaan dan vaak naar de kerk. De drukte brengt kerken in Den Haag tot samenwerking.
Dominee Rienk Lanooy van de Kloosterkerk in Den Haag was dinsdag druk bezig met de voorbereidingen voor de mis van kerstavond.
De kerstbroodjes liggen nog afgedekt onder het folie en de beiaardier aan het oefenen voor de mis. Lanooy denkt dat het druk wordt bij de mis. ‘Ik verwacht zeker wel 1000 mensen die voor de kerstmis naar onze kerk komen’, zegt de predikant. ‘Het maakt niet uit hoe vaak ik deze speciale mis al heb gedaan. Ik ben toch altijd een beetje gespannen.’
Een paar kerkdeuren verderop heeft pastoor Ad van der Helm van de St. Jacobus parochie er net een mis opzitten. De bijna levensgrote kerststal in de kerk moet het nog even zonder het kindeke Jezus doen. ‘Het is een traditie dat die tijdens de mis bij Josef en Maria wordt gelegd ‘, vertelt hij. ‘Ik denk ook dat het vanavond weer heel druk zal zijn ik verwacht toch zeker wel zeshonderd mensen.’

Samenwerking

De Kloosterkerk en Jacobus parochie, die op een steenworp afstand van elkaar liggen, werken tijdens de kerstmis nauw samen. ‘Het is al een paar keer voorgekomen dat onze mis vol zat en dan verwijzen we door naar de Jacobus parochie want die mis begint ook later, namelijk om 23.30 uurr, aldus Lanooy.