Echtpaar van verwoeste woning Dalerveenstraat in Den Haag krijgt nieuwe woning

REGIO - DEN HAAG- Het echtpaar Jan en Lot de Haas krijgt een nieuwe woning van woningcorporatie Staedion. Het huis aan de Dalerveenstraat in Den Haag is onbewoonbaar verklaard na de heftige brand op maandag 23 december.
Jan en Lot kunnen het nog nauwelijks bevatten. ‘Alles wat we hebben opgebouwd, is nu helemaal weg’, voegt Lot er aan toe. Het enige wat het echtpaar nog heeft, is een potje met verkoold geld. ‘We maken af en toe maar grapjes zodat het dragelijk blijft’. 
Het echtpaar is opgevangen in verzorgingshuis Florence aan de Loevesteinlaan. Daar zullen ze ook hun kerstdagen doorbrengen. ‘Ik had net alle kerstinkopen gedaan, maar dat is nu allemaal weg’. Na de kerstdagen wordt er gekeken wanneer het gezin kan verhuizen naar hun nieuwe woning. 

Nieuwe woning in de Genemuidenstraat

Hun nieuwe woning komt in de Genemuidenstraat. Hier is in september nog een woning ontploft. Het is de vraag of het verstandig is juist in deze straat een woning aan te bieden. Omroep West heeft Staedion om uitleg gevraagd, maar een reactie op dinsdag bleef uit .

Speedy de kat is nog zoek

Waar Jan en Lot zich het meest zorgen om maken is om hun kat Speedy. Tijdens de brand is de kat weggevlucht en sindsdien is hij nog niet terecht. ‘We maken ons zo zorgen. We hopen echt dat Speedy zo snel mogelijk terugkomt’, zegt Lot. 

Toestand van de flat

Het echtpaar heeft inmiddels toestemming gekregen om te kijken in het verwoeste appartement.  Zelf kunnen ze dat niet aan, daarom gaat Lot haar kleindochter Elsbeth Kouters, en een vriend van de familie, Corne de Ruiter, eerst polshoogte nemen.
Wat het tweetal daar aantrof was een totale verwoesting. Zowel de woonkamer, de keuken en de badkamer zijn helemaal zwartgeblakerd. Het dekbed ligt er nog bij zoals toen Jan en Lot halsoverkop hun huis verlieten.  Een lichtpuntje is een vitrinekast. Het glas is zwart van de roet en moeilijk open te krijgen. Het vuur is niet in de vitrine geweest. Alle familiefoto’s zijn bewaard gebleven