Muizen op brommer in Kooman's Poppentheater in Den Haag

DEN HAAG - Een snoepmannetje, Wasco de wasbeer, Kobus de kauw en twee muizen op een brommer spelen de hoofdrol in de gloednieuwe voorstelling 'Zevenslapers' van Kooman's Poppentheater in Den Haag.
Het is de achtste voorstelling van theatermaker en poppenspeler Arjan Kooman. De Hagenaar kreeg het vak met de paplepel ingegoten, want het was zijn vader Frank die in 1960 met het theater begon.
Franks carrière als poppenspeler heeft in de jaren daarvoor een vliegende start gekend. Hij werd door de VARA gecontracteerd om voor de dan nog bijzonder jonge televisie een kinderprogramma te maken. Dat werd het feuilleton 'IJsco de ijsbeer'. Het leverde hem naamsbekendheid, werkervaring en heel veel schnabbels op. Frank verdiende een flink kapitaal in die beginjaren en dat vormde de basis voor zijn eigen Haagse thuistheater; inmiddels het oudste vaste poppentheater van Nederland dat volledig zonder subsidie draait.

Poppenspel bleef trekken

Arjan voelde zich altijd al aangetrokken tot het poppentheater, maar koos in eerste instantie een ander vak. Hij doorliep de School voor Journalistiek en werkte als freelance journalist. Maar het poppenspel bleef trekken. Frank en Arjan gingen het samen doen. Elk met hun eigen voorstellingen en hoofdpersonages. In de voorstellingen van vader Frank speelden IJsco de ijsbeer, Danny Appel en Reintje de Vos een hoofdrol. Arjans vaste helden werden Wasco de wasbeer en Max de Mol.
Toen Frank Kooman in 2011 overleed, stond Arjan er alleen voor. 'Zevenslapers' is een bijzondere voorstelling, omdat het het eerste nieuwe stuk is sinds het overlijden van Frank. Het stuk had een lange aanloop. Er bleek veel tijd nodig voor het verfijnen van de poppenspeltechnieken en het laten opnemen van de orkestmuziek.

Première

'Zevenslapers' van Kooman's Poppentheater beleeft zijn première op 27 december in het eigen theater in de Frankenstraat in Den Haag.