Koning Willem-Alexander roept op tot verbinding

WASSENAAR - In zijn eerste kersttoespraak heeft koning Willem-Alexander het thema verbinding centraal gesteld. Hij zei dat mensen door verbindingen aan te gaan samen veel kunnen bereiken.

Net als vorig jaar was de koninklijke toespraak uitgelekt. Dit keer was het script van de speech op de site van de Nederlandse Publieke Omroep te vinden als bestand voor doven en slechthorenden. De NOS betreurt het uitlekken van de tekst. De Rijksvoorlichtingsdienst vindt het 'onvoorstelbaar stom' dat het is gebeurd.

Willem-Alexander stond ook stil bij het belang van familie om troost bij elkaar te vinden bij verdriet en tegenslag. Daarbij benadrukte hij het verliezen van dierbaren.

Economische problemen

Ook noemde de koning de problemen van de economie en de vele mensen die Kerstmis niet thuis kunnen vieren. Hij wees naar mensen die oplossingen zoeken voor maatschappelijke problemen.

Daarbij noemde de koning expliciet mantelzorgers, vrijwilligers, gastouders, buddies, innovatieve ondernemers en buurtbewoners die verantwoordelijkheid nemen.

Bijzonder is dat Willem-Alexander een dankwoord spreekt aan prinses Magriet en Pieter van Vollenhoven voor het bijstaan van prinses Beatrix tijdens haar regeerperiode van 33 jaar.

Deel dit artikel: