Instellingen

2,3 miljoen mensen keken naar kersttoespraak koning Willem-Alexander

WASSENAAR - De eerste kersttoespraak van koning Willem-Alexander is woensdag bekeken door zo'n 2,3 miljoen televisiekijkers. Dat zijn er meer dan de laatste jaren keken naar de toespraken van Beatrix, blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek.

De uitzending op Nederland 1 om 13.00 uur trok verreweg de meeste kijkers, namelijk 1,4 miljoen. Die uitzending is dan ook het best bekeken programma van de dag, net voor de film Home Alone 2: Lost in New York. Tegelijk werd de rede ook uitgezonden op Nederland 2 en daar stemden 260.000 mensen op af.

In totaal keken er dus 1,66 miljoen mensen naar de eerste uitzending van de toespraak, een stuk meer dan vorig jaar. Toen stemden ruim 1,1 miljoen mensen af op de kersttoespraak, die werd voorgelezen door de huidige prinses Beatrix. Ook in 2011 en 2010 keken er ruim een miljoen mensen naar de toespraak van Beatrix, die toen nog koningin was.

Herhaling

De herhaling van de eerste kersttoespraak van Willem-Alexander om 17.50 uur deed het ook niet slecht met 642.000 kijkers, zo blijkt uit de kijkcijfers.

In zijn toespraak stelde de koning het thema verbinding centraal. Hij zei dat mensen door verbindingen aan te gaan samen veel kunnen bereiken. Ook noemde de koning de problemen van de economie en de vele mensen die Kerstmis niet thuis kunnen vieren. Hij wees naar mensen die oplossingen zoeken voor maatschappelijke problemen.